eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Tízmilliárd forintba kerülhet az uniós elnökség Magyarországnak

Noha csak 2011 második felében lesz magyar elnöksége az Európai Uniónak, az előkészületeket már most megkezdték. A Külügyminisztérium szakállamtitkára az InfoRádiónak elmondta: noha továbbra is hathavonta váltják egymást az országok, immár másféléves programokat dolgoznak ki az Unióban - azaz az elnökségben egymást követő három államnak együtt kell működnie.

Nincs még logója a 2011-es magyar Uniós elnökségnek. A Külügyminisztérium szakállamtitkára az Inforádiónak azt mondta: noha már folynak az előkészületek, ezzel a kérdéssel egyelőre még nem foglalkoztak. Iván Gábor szerint bőven van még idő a döntésre, és szerinte ezt 2009-ben teszik meg az illetékesek.

A Külügyminisztérium szakállamtitkára emlékeztetett arra, hogy most már az Unió másféléves elnökségi programokat készít, így Magyarországnak majd a spanyolokkal és belgákkal kell szorosan együttműködnie. Iván Gábor elmondta, hogy Budapest túl van már az első egyeztetéseken.

"Néhány csomópont már most látható, ahol szeretnénk előrébb vinni a közös ügyet. Ilyen a költségvetés kérdése, hiszen 2010-re éppen túl leszünk a 2008-2009-ben esedékes felülvizsgálaton és vélhetően a magyar elnökség alatt megindul a 2014-től kezdődő többéves pénzügyi keretek vitája" - mondta Iván Gábor.

A szakállamtitkár a költségekről szólva azt mondta: vizsgálódtak már arról, hogy mennyibe kerülhet egy féléves elnökség. És nagyon különböző adatokat kaptak - tette hozzá Iván Gábor.

"Negyventől hatvan-nyolcvan millió euróig sokféle számmal lehet találkozni. Nehéz ezt most még megmondani, de a nagyságrend látszik: mintegy 10 milliárd forint körül mozog majd a költség" - fogalmazott a szakállamtitkár.

A féléves elnökséghez kapcsolódó munkák elvégzésében a köztisztviselői bázisra alapoznak. Iván Gábor ugyanakkor elképzelhetőnek nevezte, hogy bizonyos esetekben külsős szakembert kell majd alkalmazniuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×