eur:
389.3
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Összefogtak a háziorvosok és a gyógyszergyártók

Az orvosok és az innovatív gyógyszergyártók szerint kaotikus helyzetet eredményez majd a 2008-tól életbe lépő gyógyszerrendelésről szóló szabályozás. A kormányrendelet szerint büntetnék az orvosokat akkor, ha az országos átlagnál magasabb arányban írnak fel az azonos hatóanyagú készítmények közül drágább terméket.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke azt hangsúlyozta, hogy jelenleg nincs minősített, egységes vényíró szoftver. Székely Krisztina szerint ráadásul a programokon feltüntetett ár szerinti színskála is megtévesztő lehet, de a fő probléma, hogy az orvosoknál lévő, receptírást segítő számítógépes program díj alapján kategorizál, míg az orvosok szankcionálásának alapja a tb-támogatások mértéke.

Székely Krisztina egy példát is hozott erre: azonos gyógyszerkörben van két azonos hatóanyagú készítmény, a támogatás mindkettőre ugyanannyi, de az áruk változó. Székely Krisztina szerint ilyen esetben csak a betegek kiadásait csökkenti a rendelet, a költségvetését nem.

Ha tehát az orvos az olcsóbb, de mégis magas támogatású szert írja fel, ráadásul az országos átlagnál többet, akkor januártól megbüntethetik.

Székely Krisztina beszélt arról is, hogy a rendszer azért is kritikus, mert a vényíró programok a havi árváltozások miatt más-más gyógyszert hoznak ki olcsóbbnak, így kérdés, hogy a beteget is havonta kell-e átállítani más terápiára. Ráadásul a havonta változó gyógyszerigények miatt a gyógyszerellátás biztonsága sérülhet.

Kertai Aurél, a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának elnöke kijelentette: a szabályozás nem szól másról, mint a háziorvosok tönkretételéről.

Kiss Róbert kardiológus a háttérbeszélgetésen arra hívta fel a figyelmet, hogy az új szabályozás a fantomkészítmények térhódításának kedvez, mert az olcsóbb és nem ismert készítmények rögtön felkerülnek a gyógyszerlistára, és a kedvező áruk miatt az orvosoknak majd azokat kell ajánlaniuk.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×