eur:
389.73
usd:
361.96
bux:
68533.68
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

MOL-ügy: semmi sem utal orosz résztvevőkre? - a nap legfontosabb hírei

Tovább bonyolódott a MOL-részvények felvásárlásának ügye, miután egy osztrák bank bejelentette, hogy a napokban megbízásra közel 6 százaléknyi olajpapírt vásárolt. A kormányszóvivő szerint semmi nem utal arra, hogy orosz háttérrésztvevői lennének az ügynek.

Telefonon beszélt Alfred Gusenbauer osztrák kancellárral a miniszterelnök - közölte a kormányszóvivő. Budai Bernadett elmondta: Gyurcsány Ferenc megismételte korábbi nyilatkozatát, amelyben barátságtalan lépésnek nevezte a MOL kivásárlására vonatkozó osztrák szándékot. A kormányszóvivő hangsúlyozta: a kabinet álláspontja szerint a MOL függetlensége alapvető nemzeti érdek. Budai Bernadett kérdésre válaszolva közölte: semmi nem utal arra, hogy orosz háttérrésztvevői lennének az ügynek, és a történtek nem befolyásolják a magyar-orosz kapcsolatokat. Közben az osztrák Bank Austria Creditanstalt bejelentette: a napokban csaknem 6 százaléknyi MOL-részvényt vásárolt, és azokat még a héten átadja ügyfelének. Az osztrák bank az ügyfél nevét nem árulta el. Korábban az osztrák OMV 10-ről 18,6 százalékra növelte részesedését a MOL-ban, majd párbeszédet ajánlott az együttműködésről a magyar olajcégnek. A MOL közölte: nem kíván ilyen kérdésekről tárgyalni. Az eset után Gyurcsány Ferenc kormányfő bejelentette: a kabinet minden eszközzel megpróbálja megakadályozni, hogy egy állami tulajdonban lévő külföldi társaság megszerezze az irányítást a MOL felett. A Fidesz közölte: támogatja a kormány törekvéseit.

A jegybank elnöke szerint az államnak csak olyan beruházásokban kellene részt vennie, amelyeknek több a társadalmi haszna, mint a költsége, és amelyeket a piac abban a formában nem valósítana meg. Simor András a Magyar Fejlesztési Bank alapításának 15. évfordulója alkalmából rendezett budapesti konferencián azt mondta: a közösségi forrásokat az oktatás, az egészségügy és a környezetvédelem korszerűsítésénél lehet a leghasznosabban felhasználni.

Nem látják indokoltnak az adórendszer teljes átalakítását az APEH fennállásának 20 éves évfordulója alkalmából rendezett konferencia résztvevői. A tanácskozáson ugyanakkor az is elhangzott: az adórendszert több ponton javítani, finomítani kell. Veres János pénzügyminiszter arról beszélt, hogy 2010-re a tervek szerint GDP-arányosan 37 százalékot ér el az adó- és járulékelvonás az idei 38,6 százalékkal szemben. Draskovics Tibor, az államigazgatás átalakításáért felelős miniszter azt mondta: a legfontosabb feladat, hogy az állampolgárok szempontjai alapján alakítsa át a kormányzat a teljes közszférát. Vértes András, a GKI igazgatója úgy vélekedett: kizárólag adóval nem lehet versenyképessé tenni a gazdaságot. Úgy vélte: teljes körű vagy alapvető adóreformra sem szükség, sem lehetőség nincs, a rendszert azonban sok ponton javítani lehetne. Kupa Mihály volt pénzügyminiszter arról beszélt: a változtatásokhoz társadalmi párbeszéd szükséges.

Felülvizsgálja az Egészségügyi Minisztérium a gyógyászati segédeszközök támogatási mértékeit - közölte a tárca szakállamtitkára. Baraczka Mariann emlékeztetett: tavaly decemberben miniszteri rendeletben 85-ről 71, illetve 50 százalékra csökkentették a támogatást a segédeszközöknél. Hozzátette: ezt a tárca most úgy módosítaná, hogy egyes termékeknél a támogatási mértéket 50 százalékról 70-re, illetve újra 85 százalékosra emeli. Hornyák László, az Orvostechnikai Eszközök Gyártóinak és Forgalmazóinak Szövetsége elnöke hangsúlyozta: a támogatás csökkentése több százezer gyógyászati segédeszközzel élő betegnek 100-200 ezer forintos plusz költséget jelent.

Szigorítja a kormány az országba bekerülő hulladékszállítmányokra vonatkozó szabályozást - közölte a környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Fodor Gábor a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a cél, hogy megelőzzék a német importszemét-ügyhöz hasonló eseteket.

Elfogadta az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvény koncepcióját a kormány. Budai Bernadett kormányszóvivő elmondta: a cél, hogy egyszerűbben és olcsóbban lehessen vállalkozást, illetve egyéni céget alapítani. Az elképzelés szerint nem írnák elő az egyéni céget alapító egyéni vállalkozók számára a kötelező tőkeminimum jegyzését. Az egyéni vállalkozó választhat, hogy korlátlan felelőssége mellett működteti az egyéni céget vagy meghatározza azt az összeget, amelynek erejéig kötelezettséget vállal, pótbefizetés teljesítésével.

Közzétette a kormányzati negyed közbeszerzési felhívását a Kincstári Vagyoni Igazgatóság. A dokumentum szerint az ajánlattevőnek saját finanszírozásban kell felépítenie mintegy 180 ezer négyzetméternyi épületet, azt 25 éven át működtetnie kell, a megrendelő pedig 2034 augusztusának végéig szolgáltatási díjat fizet.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a rendszerváltás óta az egyik legrosszabb tanévét zárta a magyar közoktatás. Az érdekképviselet elnöke azt mondta: a költségvetés nem biztosítja a jogszabályokban rögzített feladatok ellátásához szükséges humán erőforrást és finanszírozási kereteket. Varga László hozzátette: a közoktatási törvény módosításával kikerült a jogszabályból a díjazás nélkül elrendelhető plusz 2 óra, de a finanszírozási szabályok nem változtak, így összességében akár 10-15 ezer pedagógus is állás nélkül maradhat. Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára azt mondta: bízik abban, hogy kevesebb pedagógust bocsátanak el munkahelyéről annál, mint amennyit a szakszervezet említ.

A Gallup legfrissebb, júniusi felmérése szerint a választópolgárok kétharmada Gyurcsány Ferenc távozásában és egy új kormány létrejöttében látná a kiutat. A közvélemény-kutató cég kutatásából kiderül: az MSZP támogatottsága 2006 decembere óta mélyponton van, a vezető kormánypárt a választópolgárok mindössze 17 százalékára számíthatna egy most vasárnapi választáson. A Fideszre a lakosság 35, az MDF-re 4, az SZDSZ-re 2 százaléka szavazna.

Bodrogi Gyula színművészt választották meg a közelmúltban elhunyt Darvas Iván helyére a nemzet színésze cím viselői. A Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló művész Bodrogi Gyula 1982 óta a Vidám Színpad művészeti igazgatója. A 2000-ben életre hívott elismerést egyszerre 12 művész viselheti.

Több mint 4300 hívás érkezett az elmúlt egy hónapban arra a zöld számra, amelyet a rendőri jogsértések, korrupció, hivatali visszaélések bejelentésére hoztak létre - közölte az országos rendőrfőkapitány helyettese. Szabadfi Árpád elmondta: a hívások 2,5 százaléka, 109 hívás volt érdemi bejelentés, ebből 26 esetben bántalmazás, 23 esetben korrupció, 20 esetben hivatali bűncselekmény volt a gyanú.

Londonban David Milibandet nevezte ki külügyminiszterré Gordon Brown brit kormányfő. A 41 éves David Miliband, aki eddig a környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi tárcát irányította, az utóbbi 30 év legfiatalabb brit külügyminisztere.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×