eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Gallup: a magyarok kétharmada Gyurcsány távozását akarja

A Gallup legfrissebb, júniusi felmérése szerint a magyarok kétharmada Gyurcsány Ferenc távozásában és egy új kormány létrejöttében látná a kiutat. A közvélemény-kutató cég kutatásából kiderül mindössze a választópolgárok negyede favorizálja a jelenlegi kormányzat megtartását abban reménykedve, hogy majd megnyugszanak a kedélyek.

A Gallup felmérése szerint az MSZP támogatottsága 2006 decembere óta mélyponton van, a vezető kormánypárt a választópolgárok mindössze 17 százalékára számíthatna egy most vasárnapi választáson. A Fideszre a lakosság 35, az MDF-re 4, az SZDSZ-re 2 százaléka szavazna.

Az MDF már március óta a parlamenti küszöb felett teljesít a pártot választó biztos szavazók között (júniusban 7%). Az SZDSZ 2%-os támogatása ebben a legszűkebb, politikailag elkötelezett körben távol van a parlamenti küszöbtől, jelezve hogy a választások óta eltelt időszakban a szavazóinak több mint a felét a kisebbik koalíciós partner is elvesztette.

Tízből több mint négy magyar nem választott pártot: vagy mert nem menne el választani vagy pedig mert nem tudja, nem akarja megmondani, hogy melyik pártra voksolna.

A Gallup felmérése kiemeli: a biztos szavazó pártválasztók abszolút többsége (60%) a Fidesz szavazóiból áll. Ez kétszer annyi szavazatot jelent, mint amilyen támogatottsággal az MSZP rendelkezik ebben a körben (29%).

Egy most vasárnapi választáson való részvételüket biztosra ígérők aránya jelenleg 57 százalék.

A teljes felmérést elolvashatja itt!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×