eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Nincs baj, de azért inkább nem harangoznak a Kálvin téren

Nincs veszélyben a Kálvin téri templom a metróépítés miatt - közölte az InfoRádióval az épület műszaki gondnoka. A műemléket a beruházással összefüggően megerősítik, és szeptemberig nem harangoznak. Sajtóhírek szerint a templom szinte alapok nélkül épült, ezért akár össze is omolhat, mivel a néhány méterre folyó földmunkák miatt már nem tartja a föld.

Januártól kezdve vizsgálják, mit kell tenni a Kálvin téri templom állagának megóvása érdekében, amíg a 4-es metró állomása épül - mondta az InfoRádiónak a templom műszaki gondnoka.

Láczai Szabó Tibor közölte: az épület alapját vasbeton gyűrűvel kerítik majd körbe, a falakon lévő repedéseket kijavítják, és alul-felül vonóvasakkal erősítik meg.

A műszaki gondnok hozzátette: a templom alapja 4-5 méter mélységben található, nem igaz, hogy megfelelő alapozás nélkül épült volna.

Eredetileg kéttornyúra tervezték, egy tornya épült azonban csak meg, ezért az alap két végén a komoly terhelés károsította a falakat, de az épület állapotán rontott a 3-as metró építése, és továbbra is rongálja a környékbeli hatalmas forgalom - magyarázta Láczai Szabó Tibor.

A templomot a metróépítéstől függetlenül is meg kellett volna erősíteni, bár 2001-ben már végeztek hasonló munkálatokat. Az épületbe akkor falmozgásmérőket is építettek, ezek azonban azóta nem jeleztek elmozdulást - mondta a műszaki gondnok.

Nem kell attól tartani, hogy a templom összedől, a munkálatok idejére azonban bevezettek bizonyos óvintézkedéseket: szeptember végéig például nem harangoznak - jelentette ki Láczai Szabó Tibor.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×