eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Horn Gábor: A nyugdíjkorhatár módosítása elkerülhetetlen

Nem tartalmaz konkrétumokat a nyugdíjkorhatár kérdésében a két kormánypárt vasárnapi kompromisszumos megállapodása, azok kidolgozása ugyanis szakmai, nem pedig politikai feladat - mondta az SZDSZ ügyvivője. Horn Gábor hozzátette: az MSZP és az SZDSZ abban egyezett meg, hogy a fenntarthatóság érdekében változtatni kell.

A várható átlagos élettartam növekedésével együtt fokozatosan és lassan emelni kell a nyugdíjkorhatárt, ennek mértékéről azonban nem a politikának, hanem a szakmának, az érintett szervezeteknek kell határozniuk - mondta az InfoRádiónak a Szabad Demokraták Szövetségének ügyvivője.

Horn Gábor hozzátette: a koalíciós pártok arról állapodtak meg, hogy felvállalják az elkerülhetetlen lépéseket, egyelőre azonban nem határozták meg, hogy mikortól és hány évre emelik a nyugdíjkorhatárt.

Bár a születéskor várható élettartam a magyarok körében még mindig 5-6 évvel rövidebb, mint az Európai Unióban, a hátrány a remények szerint tíz éven belül ledolgozható, ennek következtében a társadalom jelentős öregedésnek indul - közölte a liberális politikus.

Az ellátórendszer - a kormánypártok számításai szerint - 2013 körül működésképtelenné tehetné az egész nyugdíjrendszert, így a korhatár módosítása elkerülhetetlen - mondta Horn Gábor.

Egységesen kell kezelni

A nyugdíjkérdést nem lehet önmagában kezelni, összefügg a népegészségüggyel és a foglalkoztatás kérdéseivel is - jelentette ki a Szabad Demokraták Szövetségének ügyvivője.

Az egészségügyi reform meghatározó jelentőségű lépése a jelenleginél jobb, az egészséges életmódot és a prevenciót szolgáló egészségügyi rendszer létrehozása, a foglalkoztatáspolitikában pedig azt kell megfontolni, hogy mit lehet, és mit kell tenni azért, hogy legyen elég munkahely Magyarországon.

A koalíciós pártok által elfogadott megállapodás mindkét kérdésben konkrét, részletes javaslatokat tartalmaz - fűzte hozzá Horn Gábor.

A szabad demokrata politikus szerint a törvény már a jövő évben születik a kérdésről, amely azonban csak 10-15 év múlva lép életbe.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Nyugdíjpénzek: röpködtek a 20% feletti hozamok, neked mennyit keresett a pénztárad?

Nyugdíjpénzek: röpködtek a 20% feletti hozamok, neked mennyit keresett a pénztárad?

Nem volt olyan a legnagyobb önkéntes- és magán-nyugdíjpénztári portfóliók között, amelyeknek ne nőtt volna a kezelt vagyona tavaly az MNB Aranykönyv friss számai szerint, ami leginkább a részvény- és tőkepiacok jó teljesítményének tudható be. Nem meglepő módon a pénztári hozamok rég nem látott magasságokba szöktek, csak úgy röpködtek a 20% feletti teljesítmények. Mindeközben a taglétszám mindkét pénztártípusnál csökken, és különösen aggasztó, hogy egyre kevesebb fiatal választja az öngondoskodásnak ezt a formáját. Erről a témáról bővebben is szó lesz a jövő heti Future of Finance konferenciánkon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×