eur:
394.7
usd:
356.34
bux:
73003.59
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Csütörtökön melegrekord, hétvégén vihar jöhet

Csütörtökön megdőlhet a melegrekord, 35-37 Celsius fokra lehet számítani az országban. Vissy Károly meteorológus szerint azonban a hétvégén enyhülés várható. Közben a Fővárosi Védelmi Bizottság úgy határozott, hogy a hőségre való tekintettel megnyitják a fővárosi közkutakat, palackozott és zacskós vizet osztanak a város 12 pontján az autósoknak és tovább tartanak nyitva a strandok is.

A Magyarországon eddig mért legmagasabb hőmérséklet 42,8 fok. Ez várhatóan nem fog megdőlni, a június 21-ei rekord azonban csütörtökön megdőlhet, amely jelenleg 37 fok - mondta el az InfoRádióban a meteorológus.

Hozzátette: az eddigi előrejelzés szerint a hétvégén enyhülés várható, sőt a jövő hét elejéig akár 10-12 fokkal is csökkenhet a hőmérséklet.

Az ilyen időjárás-változás általában nem túl csendes. Jégesőre, felhőszakadás és szélviharra is számítani lehet.

Vissy Károly szerint egyelőre senkinek nem kell lemondania a programját, de mindenki jobban teszi, ha felkészül arra, hogy elkaphatja egy zivatar.

Elmondta azt is, hogy bár az egész nyárra vonatkozó meteorológiai előrejelzések meglehetősen pontatlanok, ezek szerint júniusban és júliusban átlag feletti hőmérsékletre, augusztusban pedig az olyankor szokásos időjárásra kell számítani.A kánikulában sok ivóvizet kell fogyasztani, akár naponta több alkalommal kell fürdeni, valamint érdemes hűtött helyeken, például bevásárlóközpontokban tartózkodni - mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Polgári Védelem igazgatója.

Benkovics Zoltán kiemelte, hogy a strandok meghosszabbított nyitvatartással üzemelnek. Az igazgató azt javasolta, hogy a közlekedéshez a metrót vegyék igénybe.

A nagy meleg miatt megnyitják a köztéri kutakat, azonban a szökőkutakban nem lehet fürdeni a fokozott fertőzésveszély miatt - hangsúlyozta a Fővárosi Polgári Védelem igazgatója.

Benkovics Zoltán hozzátette, hogy keddtől szombatig folyamatos vízosztást tartanak Budapest 12 pontján, amely során palackozott és zacskós vízzel látják el az autósokat.

Hanganyag: Gál Ildikó és Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 13. 19:43
×
×
×
×