eur:
394.8
usd:
356.13
bux:
72915.7
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Újabb adók jönnek, ha egy népszavazás eltörli a vizitdíjat

Ha olyan döntés születik, amely a költségvetést érinti, akkor a kieső bevételt, vagy a növekvő kiadást ellentételezni kell - jelentette ki a pénzügyminiszter egy esetleges népszavazás költségvetési kihatását érintő kérdésre válaszolva Gyöngyösön, egy mezőgazdasági fórumon.

Elképzelhetetlen, hogy Magyarország ne teljesítse a konvergenciaprogramban szereplő, 2009-re kitűzött 3 százalékos államháztartási hiánycélt - szögezte le Veres János.

Amennyiben egy esetleges népszavazáson születő döntés miatt kiesik a költségvetésből a vizitdíjhoz, a kórházi napidíjhoz és a felsőoktatási hozzájáruláshoz kapcsolódó, összesen 36 milliárd forintnyi bevétel, akkor ezt valamilyen módon pótolni kell - tette világossá a politikus.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a költségvetés bevételekből és kiadásokból áll, vagyis a két oldal nem választható el.

Veres János szerint azzal, hogy a köztársasági elnök aláírta a költségvetési törvény módosítását, amely szerint a kiadási oldalon is megjelenik a vizitdíj - visszatérítési előirányzat formájában -, még egyértelműbbé vált a helyzet.

Ugyanakkor a kérdés eldöntése a megfelelő alkotmányos szervek hatáskörébe tartozik - tette hozzá.

Veres János hangsúlyozta: a kieső bevételek pótlására a kiadáscsökkenés is megfelelő eszköz lehet, és ez fordítva is érvényes.

"Az egyenlegnek kell meglennie" - fogalmazott a miniszter.

Szijjártó: az MSZP lelepleződött

"Az MSZP lelepleződött, Veres János Gyöngyösön elszólta magát. A szocialisták - immár bevallottan - meg akarják akadályozni, hogy az emberek éljenek alkotmányos jogaikkal" - írta közleményében a Fidesz szóvivője.

Szijjártó Péter szerint az MSZP 2006 tavaszához hasonlóan 2007-ben is meg akarja tagadni az emberektől a demokratikus vélemény-nyilvánítás lehetőségét.

"Ehhez azonban a magyar embereknek igenis joguk van. Sem Veres Jánosnak, sem a kormánynak, sem a kormánypártoknak nem volt felhatalmazásuk sem a tandíj, sem a vizitdíj, sem a kórházi napidíj bevezetésére, főleg úgy, hogy a választási kampányban az ellenzéki figyelmeztetésekre válaszul még sértődötten le is tagadták ezen tervüket" - írta a szóvivő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
Bejelzett az indikátor: az aranynál is nagyobbat robbanhat most ez a befektetés!

Bejelzett az indikátor: az aranynál is nagyobbat robbanhat most ez a befektetés!

Ha valaki azt gondolta, hogy a címben feltüntetett indikátor bejelzése azt jelenti, hogy megkapta a részvénypiac a zöld lámpát és nagy hévvel lehet rátenyerelni a Vétel gombra, akkor őt ki kell ábrándítanunk: éppen ennek az ellentéte történt, az amerikai kötvénypiacról ugyanis olyan jelzés érkezett, ami a recessziót vetíti előre. Ez nem jelent jót az eddig szárnyaló tőzsdei befektetések, olyan trend indulhat el most a világ tőzsdéin, ami a kispadra ültetheti az elmúlt hónapok sztárszektorait. De azért ne csüggedjünk, mert ebben a környezetben is van egy felemelkedő befektetés, ami - mint azt a címben is jeleztük - még az aranynál is magasabb hozamokat hozhat a befektetők számára, ha hiszünk az elmúlt évtizedek példáinak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 13. 16:08
×
×
×
×