eur:
387.69
usd:
357.11
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Wekler Ferenc: pénzügyi válságban van az önkormányzati rendszer

Pénzügyi válságban van a magyar önkormányzati rendszer, pedig sürgető lenne az átalakítása - mondta Wekler Ferenc, a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége (KÖSZ) háromnapos közgyűlésének megnyitóján szerdán Balatonalmádiban.

Szomorúan vettük tudomásul, hogy a parlament eddig nem volt képes ebben az ügyben előrelépni - tette hozzá a szövetség elnöke, hangsúlyozva: "jobb híján kénytelenek vagyunk a kormánnyal konzultálva a kis lépések taktikáját folytatni".

Wekler Ferenc rámutatott: a kedvezőtlen demográfiai tendencia nem fordítható meg, nincs elegendő gyermek a falusi óvodákban, iskolákban, így a községek intézményrendszere a jelenlegi állapotban finanszírozhatatlan, fenntarthatatlan.

A KÖSZ elnöke szerint a magasabb szintű feladatellátás érdekében elengedhetetlen a községek összefogása, a kistérségek megerősítése. Megjegyezte: a KÖSZ-nek 410 község a tagja, de a 168 kistérségből mintegy 50 már belépett a szövetségbe is.

Wekler Ferenc utalt arra is, hogy szövetségük kísérletet tett a fúzióra a másik kistelepülési érdekképviselettel, a Magyar Faluszövetséggel, ám ez sikertelenül végződött. A kistelepülések érdekérvényesítése így szétesőbb, gyengébb - tette hozzá a KÖSZ elnöke.

A KÖSZ elnöke szerint 2006-hoz képest az idei költségvetési évet mintegy 20-30 százalékos forráshiánnyal kezdték a községi önkormányzatok.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×