eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Zajtérkép és új főkapitány - a nap legfontosabb hírei

Bencze Józsefet, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának rendészeti főigazgatóját jelöli országos rendőrfőkapitánynak a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc közölte: azt várja az ORFK új vezetőjétől, hogy teremtsen egy minden tekintetben európai rendőrséget, amelyre büszke lehet az egész ország.

A kormányfő jó szakembernek nevezte Bencze Józsefet, aki korábban sikeresen küzdött a fekete gazdaság ellen. A jelölt azt mondta: mielőbb szeretné visszaszerezni az állampolgárok bizalmát, és helyreállítani a rendőrök önbecsülését.

Bencze József hangsúlyozta: a rendőrségnek politikamentesen kell működnie. Az SZDSZ és az MSZP egyetért Bencze József országos főkapitányi jelölésével, a Fidesz pedig közölte: csak a szakmai program ismeretében alakítja ki álláspontját a jelölt alkalmasságáról.

A KDNP azt várja Bencze Józseftől, hogy országos rendőrfőkapitányként álljon ellen a kormányfő politikai utasításainak, az MDF pedig továbbra is úgy véli: a Belügyminisztérium visszaállítása nélkül nehezen megoldhatók a rendőrség problémái.

Gergényi elégedett

Elégedetten távozik hivatalából a budapesti rendőrfőkapitány. Gergényi Péter az InfoRádióban azt mondta: szinte teljesen megvalósította korábbi céljait.

A menesztett rendőri vezető - aki kedd délelőtt állománygyűlésen köszönt el a fővárosi rendőröktől - példaként említette, hogy Budapest lett az egyik legbiztonságosabb főváros az Európai Unióban.

Mikola: alkotmányos aggályok

A fideszes Mikola István szerint alkotmányos aggályokat vet fel a kórházi várólisták kezelése.

Az Orbán-kormány egészségügyi minisztere azt mondta: a mostani gyakorlat szerint a járulékot fizető, vagy nyugdíjas magyar betegek a kormányzati megszorítások és a teljesítmény-volumenkorlát miatt várólistára kerülnek, miközben a tehetősebb külföldi vagy magyar betegeket azonnal ellátják az intézmények.

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke szerint a várólistára vonatkozó szabályozás megfelel az európai gyakorlatnak.

A szocialista Kökény Mihály hangsúlyozta: várólistát akkor lehet alkalmazni, ha nem sürgős beavatkozásról van szó.A KDNP az Alkotmánybírósághoz fordul

Az Alkotmánybírósághoz fordul a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló kormányrendelet többletpontokra vonatkozó passzusa miatt a KDNP. Az ellenzéki párt szerint a jogszabály sérti az igazságosság elvét.

A kereszténydemokrata Hoffmann Rózsa elmondta: azt a pontot kifogásolják, amely a hátrányos helyzetűeknek, fogyatékkal élőknek és gyermekgondozási segélyben részesülőknek biztosít összesen legfeljebb 24 plusz-pontot. Az oktatási tárca közölte: megfelelőnek tartja a kormányrendeletet.

Drágul az üzemanyag


Csütörtökön a gázolaj árát 4, a benzinét 3 forinttal emeli literenként a MOL Rt. - értesült piaci forrásokból a Távirati Iroda. A benzin ára legutóbb egy hete, 5 forinttal emelkedett.

Csúszik az M0-ás átadása

A tervezettnél később adják át az M0-ás körgyűrű 4-es utat az M3-as autópályával összekötő új, 26 és fél kilométeres szakaszát - mondta az InfoRádióban a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. sajtóreferense.

Béni Gyöngyi közölte: a késlekedést a kisajátítások elhúzódása okozza. A sajtóreferens elmondta: a nyomvonal kisajátításánál több mint 10 ezer tulajdonossal kellett egyeztetni, és még mindig 146 függőben lévő ügy hátráltatja a munkát.

Hangsúlyozta: van olyan osztatlan, közös tulajdonú terület, amelynek 98 tulajdonosa van.

A 26 és fél kilométeres útszakaszt 42 milliárd forintból, - 85 százalékos uniós támogatással - építik meg.

Kész a zajtérkép

Zajtérkép készült Budapestről és 22 agglomerációs településről; a dokumentum a főpolgármester szerint hozzájárulhat ahhoz, hogy a főváros élhetőbb legyen.

Demszky Gábor elmondta: a 680 millió forintból elkészíttetett térkép átfogó képet nyújt Budapest és a város környékének zajterheléséről, továbbá az érintett lakók számáról.

Hozzátette: a dokumentum alapján készülhetnek majd a cselekvési tervek a zajcsökkentésre azokon a kritikus helyeken, ahol jelenleg nagyon magas a zajterhelés.

Merkel megállapodást szeretne

Kötelező érvényű nemzetközi megállapodást sürgetett a klímaváltozás káros hatásainak mérséklésére és a kedvezőtlen folyamatok megállítására a német kancellár.

Angela Merkel a hét legfejlettebb ipari állam és Oroszország csúcstalálkozója előtt Nancy Pelosival, az amerikai képviselőház elnökével tárgyalt a kérdésről Berlinben.

A G-8 csoport elnöki posztját is betöltő kancellár hangsúlyozta: a heiligendammi tanácskozás egyik legfontosabb feladata a kötelező érvényű nemzetközi egyezség kidolgozása lesz.

Az amerikai kormány korábban jelezte: ellenzi a német környezetvédelmi célkitűzéseket, különösen azt, hogy a június 6. és 8. közötti tanácskozáson bármilyen, kötelező érvényű előírást fogadjanak el a széndioxid-kibocsátás csökkentésére, vagy a környezetkímélő, alternatív energiaforrások fokozottabb alkalmazására.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×