eur:
389.58
usd:
362.76
bux:
68012.06
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A "helyzet visszás", de csak a parlament oldhatja meg

Lövétei István alkotmányjogász szerint az ombudsmani hivatal működik, de péntektől az állampolgári jogok országgyűlési biztosának jogköreit senki nem gyakorolja. Ugyanis Lenkovics Barnabás ombudsmant hetekkel ezelőtt alkotmánybíróvá választották, míg általános helyettese, Takács Albert péntektől igazságügyi és rendészeti miniszter lesz. Az egyetemi tanár az InfoRádiónak azt mondta: a helyzet visszás, de csak a parlament tudja orvosolni.

Lövétei István alkotmányjogász az InfoRádiónak hangsúlyozta: az állampolgári jogok biztosa személyhez kötött tisztség, tehát nem egy hivatal, bár az ombudsmanok rendelkeznek hivatallal. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy például egy beosztott, mondjuk egy hivatalvezető a funkciót nem veheti át.

Az állampolgári jogok új szóvivőjének megválasztásáig így üresedés lesz a poszton - mondta az alkotmányjogász, aki szerint ettől a hivatal még működhet, de az ombudsmani jogköröket nem gyakorolhatja senki.

Lövétei István hangsúlyozta, hogy a biztos problémákat vizsgál, nem jogvédő szervezet, abban az értelemben, hogy nem szolgáltathat igazságot. A bejelentés jellegét vizsgálva dönt arról, hogy hivatalból vizsgálódik-e.

Addig, amíg új ombudsmant nem választanak, addig ezt a feladatkört senki sem láthatja el - mondta az alkotmányjogász, aki szerint jogilag abból a szempontból visszás a helyzet, hogy űr marad.

"Visszásnak visszás, de nem lehet más eszközökkel pótolni" - fogalmazott Lövétei István, aki hangsúlyozta, hogy a pótlás a parlament feladata.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×