eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Etyeken tesztelhetik a kis műholdakat

A volt szocialista országok közül elsőként Magyarország kezdte meg a csatlakozást az Európai Űrügynökséghez. A kormány tavaly döntött úgy, hogy a folyamatot le kell zárni, és az ügynökség teljes jogú tagjává kell válni. Ez tudományos és gazdasági szempontból is fontos lenne, mert megnyílnának azok a programok, lehetőségek, amelyek jelenleg még nem elérhetők a magyar kutatóknak, vállalkozásoknak.

A felkészülés szempontjából nagyon jól áll Magyarország, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium azonban szeretné kikérni az Európai Űrügynökség, az ESA szakértőinek véleményét is arról, hogy valóban készen állunk-e a csatlakozásra - mondta az InfoRádiónak a tárca államtitkára.

Kovács Kálmán hozzátette: csak az a kérdés, hogy a jelen körülmények között lesz-e pénz arra, hogy Magyarország a teljes tagság eléréséhez szükséges, az átlagos tagdíj ötszörösét kitevő összeget befizesse az Európai Űrügynökségnek.

Lehetséges az is, hogy Magyarország először csak társult tagja legyen a szervezetnek - közölte az államtitkár.

A teljes tagság esetén viszont lehetőség nyílna arra, hogy a magyar szakértők is részt vegyenek az Európai Űrügynökség projektjeiben, így többek között a Galileo-programban is - mondta Kovács Kálmán.

Tesztközpont

Ezzel akár elérhetővé válna az a cél, hogy Magyarország legyen a kisméretű műholdak tesztelő központja, Etyek térségében - fűzte hozzá az államtitkár.

A környezetvédelem annyiban kapcsolódik az ESA-hoz, hogy az utóbbi három évben az Európai Unió az űrkutatásra szánt támogatások mintegy 70 százalékát a környezet megismerésével kapcsolatos kutatás-fejlesztési feladatokra adja - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára.

Elsősorban környezeti, környezetbiztonsági kérdésekben fejleszt a két nagy program, a Galileo és a Geos is, ez utóbbi döntő részében környezetvédelmi projekt - mondta Kovács Kálmán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×