eur:
388.96
usd:
363.6
bux:
68179.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az ingyenes vizsgálatot is kiszámlázta a kórház

A kötelező laborvizsgálat teljes árát kifizettette egy terhes nővel az egyik budapesti kórház, arra hivatkozva, hogy a pácienst magánorvos utalta be az állami fenntartású intézménybe.

A kismama az InfoRádió Fórum című műsorában azonban nem is erre panaszkodott, hanem azt tette szóvá, hogy előzetesen fogalmuk sincs a betegeknek, hogy miért és mennyit kell fizetniük a folyamatos átalakulásban lévő egészségügyi rendszerben. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szóvivője szerint a kórház szabályosan járt el, a tájékoztatás alapvető hiányosságait azonban Molnár Barbara is elismerte a műsorban.

Az árat nem közlik előre

Hetekig járta kálváriáját az a második gyermekét váró budapesti hölgy, akitől a vizitdíjon túl a kötelező laborvizsgálat teljes árát is beszedte az egyik fővárosi kórház, miután kiszúrták, hogy a beutalót egy magánorvos töltötte ki. Az érvelés szerint az ingyenes vizsgálat csak azoknak a kismamáknak jár, akiket állami finanszírozású praxissal rendelkező orvosok utalnak be.

A társadalombiztosítási járulékát mindig rendesen befizető hölgy azonban nem is ezt sérelmezi igazán, hanem azt, hogy amikor a vizsgálatokra készülve utána akart nézni, miért kell, és miért nem kell majd fizetnie, illetve, hogy mennyi pénzt vigyen, nem tudhatott meg semmit. Elmondása szerint hiába böngészte át az OEP és az Egészségügyi Minisztérium honlapját, nem talált árlistát.

Minden szabályos volt

A kórház szabályosan járt el - mondta az InfoRádió Fórum című műsorában az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szóvivője. Molnár Barbara azonban azt elismerte, hogy a tájékoztatással bőven akadnak gondok. Kiemelte, hogy minden egészségügyi szolgáltatónak kötelező kifüggesztenie az árlistát, hogy a páciensek tudhassák: miért, illetve mennyit kell fizetniük.

A panaszos kismama egyébként nevetségesnek tartja a szabályozást, hiszen az pofonegyszerű módon kikerülhető, például úgy, hogy a magánorvos bemegy az állami munkahelyére, és ott tölt ki egy állami beutalót. Az egészségbiztosító szóvivője erre is csak azt tudta mondani, hogy ez valóban egy kiskapu.

Molnár Barbara azzal a felvetéssel is egyetértett, hogy a 21. században már az egészségügyet finanszírozó páciensek jogos elvárása lehetne egy naprakész árlistát tartalmazó internetes oldal.

Az ingyenes szűrést is kiszámlázták

A történet csattanója, hogy az ominózus kórház még az ingyenes rubeóla szűrésért is kért 1.500 forintot a kismamától. Ez már az egészségbiztosító szerint is szabálytalan.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×