eur:
396.49
usd:
360.11
bux:
71754.33
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Haldoklók menedéke

Tovább terjeszkedik a fővárosban a végső stádiumú rákbetegeket segítő hospice szolgáltatás - jelentette be a Magyar Hospice Alapítvány igazgatója. Muszbek Katalin elmondta: Csepel után az idén már a dél-pesti régióban is elérhetőek lesznek az állami támogatással működő, az eredetileg a III. kerületben elindított Budapest Hospice Ház szolgáltatásai a fájdalomcsökkentéstől az otthonápoláson át a fekvőbeteg-ellátásig.

Az alapítvány az utóbbi időben regionálisan fejlesztette tevékenységét: korábban Csepelen, idén pedig Pesterzsébeten és Soroksáron épült ki otthonápolási szolgálat - mondta az InfoRádiónak a Magyar Hospice Alapítvány igazgatója.

A szervezetet általában azok keresik fel, akik a gyógykezelés befejezésével úgy érzik: szakellátás nélkül már nem tudnak megbirkózni a tünetekkel és a fájdalommal.

Az alapítvánnyal a beteg hozzátartozója köthet megállapodást, ezután a beteghez az orvos és az ápoló megy ki először - közölte Muszbek Katalin.

Nagyon fontos, hogy a betegek, ameddig csak lehet, otthon maradhassanak - jelentette ki a főorvos.

Muszbek Katalin hozzáfűzte: a páciensek akkor kerülnek be az alapítvány fekvőbeteg-részlegére, ha otthon már nem lehet megoldani a fájdalomcsillapítást, vagy betegsége miatt zavarttá vált, esetleg ha a hozzátartozók már kimerültek a hosszú ideje tartó folyamatos ápolástól.

A Magyar Hospice Alapítvány vezetője elmondta: minden rákbeteget komplexen kell kezelni a diagnózis pillanatától kezdve, ezért jár pszichológus, lelkész vagy szociális munkás a betegekhez.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozása nagyjából fedezi az otthonápolás költségeit, az alapítvány fekvőbeteg-ellátó részlegének költségeit azonban csupán körülbelül 50 százalékban téríti meg - közölte Muszbek Katalin.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
Trump: a migránsok kutyákat esznek; Harris: mindenki menjen Trump-gyűlésre

Trump: a migránsok kutyákat esznek; Harris: mindenki menjen Trump-gyűlésre

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szerdai adása, melyben a magyar idő szerint szerda hajnalban rendezett amerikai elnökválasztási vitával foglalkoztunk. A műsor első részben a jelöltek vitán nyújtott teljesítményét értékeltük Szabó Ákossal, a Portfolio Globál rovatának elemzőjével. Az adás második részében pedig kifejezetten a vita gazdasági aspektusáról illetve Donald Trump és Kamala Harris gazdasággal kapcsolatban tett kijelentéseiről kérdeztük Halas Zoltánt, az OTP Alapkezelő portfóliómenedzserét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×