eur:
396.49
usd:
360.05
bux:
71824.04
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Budapesten kezelik félre a legtöbb beteget

Az egészségügyi miniszter bizottsági meghallgatását kezdeményezte az MDF, miután Horváth Ágnes a parlamentben egy tanulmányra hivatkozva kijelentette: Magyarországon a kórházban elhunyt betegek 20 százalékát félrekezelték. Az InfoRádió úgy tudja: a tárcavezető arra a felmérésre hivatkozott, amelyet maga rendelt meg egy egri cégtől, és amely 41 kórház minőségi mutatóinak elemzését tartalmazza nevesítés nélkül.

Az MDF jövő héten a parlament egészségügyi bizottságának ülésén vonná kérdőre Horváth Ágnes egészségügyi minisztert az Országgyűlésben tett kijelentése miatt - közölte Csáky András, a párt politikusa.

Az InfoRádió utána járt annak, hogy Horváth Ágnes pontosan milyen kutatásra hivatkozott, amikor azt állította: a kórházban elhunyt betegek 20 százalékát félrekezelték. Információink szerint az Egészségügyi Minisztérium rendelte meg a felmérést egy egri cégtől, amely egyébként rendszeresen dolgozik a tárca felkérésére.

Az áprilisban készült dokumentum az ország 41 kórházának minőségi mutatóit elemzi. Azért csak ennyi intézményét, mert ennyiből küldték vissza a kért adatokat. A jelentésben például szerepel a kórházak boncolási rátája, a stroke-kezelés halálozási aránya, vagy a műtétek utáni intenzív osztályra kerülések száma.

Az összesítések között találtuk meg azt az adatot is, amelyet Horváth Ágnes említett korábban, azaz, hogy tavaly a betegek több mint 22 százakékánál fordult elő, hogy félrekezelték. Ez tehát a magyarországi 160 kórházból 41-nek a statisztikai mérlege.

A dokumentumból egyébként kiderül, hogy diagnózisbeli eltérések főként a Dél-Alföldön és Budapesten fordulnak elő. A fővárosban például tavaly 2035 sürgős beteg közül 611 esetben derült ki a halál után a boncolást követően, hogy félrekezelték. A legjobb helyzetben az adatokat tekintve ebből a szempontból a Nyugat-Dunántúl van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
Trump: a migránsok kutyákat esznek; Harris: mindenki menjen Trump-gyűlésre

Trump: a migránsok kutyákat esznek; Harris: mindenki menjen Trump-gyűlésre

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szerdai adása, melyben a magyar idő szerint szerda hajnalban rendezett amerikai elnökválasztási vitával foglalkoztunk. A műsor első részben a jelöltek vitán nyújtott teljesítményét értékeltük Szabó Ákossal, a Portfolio Globál rovatának elemzőjével. Az adás második részében pedig kifejezetten a vita gazdasági aspektusáról illetve Donald Trump és Kamala Harris gazdasággal kapcsolatban tett kijelentéseiről kérdeztük Halas Zoltánt, az OTP Alapkezelő portfóliómenedzserét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×