eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Újabb gyanúsított a móri ügyben - a nap hírei

Újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe a rendőrök a móri bankrablással összefüggésben - erősítette meg Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője. Az InfoRádió úgy tudja: a férfinál fegyvert is találtak.

Móron 2002. május 9-én raboltak ki egy bankfiókot; a támadók 8 embert öltek meg. Az üggyel összefüggésben a más bűncselekményekkel is vádolt Kaiser Edét tényleges életfogytiglani börtönre ítélték; feltételezett társa, Hajdú László megismételt pere még tart.

Bolcsik Zoltán, a Nyomozó Iroda vezetője februárban jelentette be, hogy a 2002-es bankrablásnak két új gyanúsítottja van. A mostani őrizetbe vételről részleteket nem közöltek.

Akciócsoport a Rába megtisztítására

Bécsben minisztériumi szintű közös akciócsoport létrehozásáról állapodott meg Josef Pröll osztrák és Fodor Gábor magyar környezetvédelmi miniszter a Rába szennyezésével összefüggő problémák megoldására.

A még ebben a hónapban megalakuló 12 tagú testület szeptemberig készíti el javaslatait.

Segítség a fagykárok enyhítéséhez

A költségvetés terhére biztosítana többletforrást a fagy miatt károsult gazdáknak a kormány - mondta a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára. Gál J. Zoltán közölte: ehhez módosítani kell az agrár-kárenyhítésről szóló törvényt; a változtatáshoz az Európai Bizottság jóváhagyása is szükséges.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége nem ért egyet az elképzeléssel. Budai Gyula, a szervezet igazgatója megismételte: azt kérik a kormánytól, hogy tegye be a kárenyhítési alapba azt a 25 milliárd forintot, amivel a gazdák kevesebbet kaptak tavaly a földalapú támogatásból.

Liberalizálják a villamosenergia-piacot


Elfogadta a villamosenergia-törvény tervezetét a kormány. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter azt mondta: az elképzelés értelmében januártól teljesen liberalizált lenne a villamosenergia-piac Magyarországon; az intézkedéstől nagyobb választékot, valamint olcsóbb és jobb szolgáltatást várnak.

Közölte: az árrést az állam szabályozza majd.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője közölte: az ellenzéki párt csak olyan törvénytervezetet támogat, amely alapján nem emelkedik az áram ára.Hamis méhésznévsor

Közzétette a hamisnak talált mézek gyártóinak névsorát az Országos Magyar Méhészeti Egyesület.

A társaság elnöke korábban egy németországi laboratóriumi vizsgálatra hivatkozva az Inforádióban azt mondta: az országban árusított mézek 70 százalékát hamisítják.

Bross Péter úgy vélte: a terméket a mennyiség növelése érdekében a csomagolással foglalkozó cégek hígítják fel.

Az egyesület honlapján megnevezett egyik mézüzem ügyvezetője az Inforádióban azt mondta: az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vizsgálatában egy Magyarországon eddig ismeretlen módszert alkalmaztak, szerinte ezért fordulhatott elő, hogy több mézet hamisnak találtak.

Klenáncz József hangsúlyozta: egyelőre nem tudni, hogy az új eljárás Európa-szerte elfogadott-e.

Az ügyben vizsgálatot kezdeményezett a földművelésügyi miniszter és a Budapesti és Pest Megyei főállatorvos is.

Pályázat ipari parkoknak

Nyilvánosságra hozta az ipari park cím elnyerésére szóló idei pályázatot a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.

A jelentkezéseket július 31-ig kell benyújtani. A tárca honlapján ismertetett kiírás szerint az ipari park cím elnyerésére jogi személyiségű gazdasági társaság, közhasznú társaság, kistérségi társulás és helyi önkormányzat is pályázhat.

A cím odaítéléséről a bíráló bizottság javaslatának figyelembevételével a miniszter dönt.

Sarkozy átvette a hatalmat


Franciaországban átvette az elnöki hatalmat Jacques Chirac leköszönő államfőtől Nicolas Sarkozy.

Az 52 éves konzervatív politikust a szavazatok 53 százalékával május 6-án választották államfőnek 5 évre. Nicolas Sarkozy államfőként mondott első beszédében legfontosabb feladatának az emberi jogok védelmét és a globális felmelegedés elleni harcot jelölte meg.

Tovább tárgyalnak Belgráddal


Az Európai Bizottság bővítési biztosa szerint Szerbia hamarosan folytathatja a stabilizációs és társulási tárgyalásokat az Európai Unióval.

Ollie Rehn Belgrádban találkozott Boris Tadic elnökkel és Vojislav Kostunica miniszterelnökkel, majd azt mondta: Brüsszel elvárja az új szerb kormánytól, hogy következetesen működjön együtt a hágai Nemzetközi Törvényszékkel a háborús bűnösök kiadatásában.

Brüsszel tavaly májusban függesztette fel az egyeztetéseket, mert a szerb kormány nem volt hajlandó letartóztatni Ratko Mladic háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb tábornokot.

Fesztivál Cannes-ban

Megnyílt a 60. Cannes-i Filmfesztivál. A szervezők 95 ország 1615 alkotásából válogatták ki a fődíjért versengő 22 filmet.

Tarr Béla A londoni férfi című alkotását május 23-án mutatják be a hivatalos versenyprogramban. 19 év óta először látható magyar rendező munkája az Arany Pálmáért folyó versenyben Cannes-ban.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×