eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Kaltenbach: Átgondolatlan döntést hozott a parlament

Átgondolatlan döntésnek tartja az általános obmudsman-helyettesi poszt megszűnését Kaltenbach Jenő. A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy a megszüntetett, illetve a helyette létrehozandó jövő nemzedéke ombudsmani poszt nem fedi majd teljesen egymást.

Takács Albert eddigi általános ombudsman-helyetteshez az utóbbi időben már 4-5 ezer ügy futott be, amelyet ketten "jegyeztek" Lenkovics Barnabással - emlékeztetett a műsorban Kaltenbach Jenő.

Ezután viszont egy embernek kell foglalkoznia valamennyi kérdéssel, miközben lesz valaki - a jövő nemzedék ombudsmanja -, akinek a hatásköréről, működési területéről ma még semmit nem lehet tudni.

A nemzeti és etnikai kisebbségek országgyűlési biztosa nem csupán a döntést tartja átgondolatlannak az általános ombudsman-helyettesi poszt megszüntetéséről, hanem annak megvalósítását is.

Úgy szüntettek meg ugyanis egy 12 éve működő jogvédő intézményt, hogy nem hozták létre azt, amelyet annak helyére szánnak.

Az iskolai szegregációt a helyi közösségek kényszerítik ki

Kaltenbach Jenő beszélt az iskolai szegregációról is. Véleménye szerint a helyi közösségek kényszerítik ki, hogy a "jobb körök", illetve a kevésbé sikeres családok gyermekeit ne együtt oktassák, hanem létre jöjjenek olyan "elit iskolák", amelyek kiemelkedően jó körülményeket biztosítanak a befolyásos, érdekeiket érvényesíteni tudó szülők gyermekeinek. Aki pedig nem ilyen, az érje be kevesebbel.

Az oktatási tárcának pedig gyakorlatilag nincsenek eszközei arra, hogy beleavatkozzon, mert az oktatás - az iskolák fenntartásával együtt - az önkormányzatok fennhatósága alá tartozik.

"Ha lenne erős központi kontroll, valószínűleg nem fordulhatna elő a szegregált oktatás több száz magyarországi iskolában" - vélekedett Kaltenbach Jenő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×