eur:
388.96
usd:
363.49
bux:
68119.76
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egyetértés a kormánypártok és az ellenzék között a digitális átállásról

A digitális átállásról és a médiatörvény jogharmonizációjáról konszenzus van a kormány és az ellenzék között - mondta Szilvásy György kancelláriaminiszter a parlamentben. Hozzátette: Magyarország az elsők között lehet, amely bevezeti a mobiltévézést sikeres pályázat esetén.

Évek óta nem volt példa arra, hogy ilyen szintű konszenzus mutatkozzon a kormánypártok és az ellenzék között egy kérdésben, mint a digitális átállással és a médiatörvény jogharmonizációjával kapcsolatban - mondta Szilvásy György a digitális átállás szabályairól, valamint a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény jogharmonizációs célú módosításáról szóló javaslat vitájában.

A kancelláriaminiszter szerint a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996-os törvény jogharmonizációs célú módosításáról szóló javaslat legfontosabb elemei közé tartozik, hogy hatályon kívül kell helyezni a vételkörzet-korlátozást.

A médiatörvényt érintő másik fontos kérdés az országos műsorszolgáltatók állampolgári alapú megkülönböztetése, amely jelenleg korlátozza a tőke szabad áramlását - tette hozzá Szilvásy György.

Kiemelte: a javaslat átültetné a média területére is a közösségi fogyasztóvédelmet, ehhez kiegészítenék az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) hatáskörét.

A digitális átállással kapcsolatban Szilvásy György megjegyezte, hogy a jogi és technikai, műszaki feltételeket is megteremti a törvényjavaslat.

A digitális műsorterjesztés az eddiginél szélesebb rétegeknek nyújt lehetőséget több csatorna elérésére, emellett olyan technológiai újítások bevezetését is lehetővé teszi, mint a mobiltelevízió - emelte ki a tárcavezető.

Hozzátette: sikeres pályázat kiírása esetén Magyarország az elsők között lehet Európában, amely a szolgáltatást elindítja.

A javaslat az úgynevezett erős multiplex-modell bevezetését támogatja, amely kizárólag a közszolgálati tartalmak továbbítását írja elő az üzemeltetők számára, míg minden más tartalom továbbítása a multiplex üzemeltetőinek és a műsorszolgáltatók közötti megállapodáson múlik - mondta Szilvásy György.Jánosi György, a szocialisták vezérszónoka hangsúlyozta: az átállással gyökeresen megváltoznak majd a tévénézési szokások, hiszen például bármikor újranézhetők lesznek az adások.

Kiemelte, hogy Magyarország az uniós tárgyalásokon nyolc televíziós multiplexhez jutott, amely egyenként nyolc-kilenc tévécsatornát jelenthet.

A négypárti megállapodás egyik legfontosabb eleme az volt, hogy a parlament folyamatosan ellenőrizze az átállási folyamatot, és ennek jegyében egy ötpárti eseti bizottság felállítását tervezik - tette hozzá az MSZP-s képviselő.

Cser-Palkovics András, a Fidesz vezérszónoka elmondta, hogy az eseti bizottságban pártonként egy-egy szavazati joggal rendelkező képviselő és öt szakértő vesz majd részt, a tagok szavazati joga nem egyenlő, hanem mandátumarányos.

A testület dönt majd egyebek mellett a multiplex-pályázatok kiírásáról és elbírálásáról - tette hozzá.

A legnagyobb lefedettségű multiplexben mindenképpen helyet kapnak a közszolgálati csatornák, emellett a jelenlegi országos kereskedelmi televízióknak és két, négy éve működő hír- és közéleti csatorna is bekerülhet ebbe a körbe - mondta a fideszes politikus.Pető Iván, az SZDSZ vezérszónoka kiemelte: a digitális átállás nemcsak arról szól, hogy több csatornát érhessenek el a nézők, hanem számos új technikai szolgáltatásra is lehetőséget ad, beleértve az interaktivitást, a kiskorúak védelmét és a kisebbségi jogok érvényesítését.

Herényi Károly, az MDF vezérszónoka közölte: a javaslat szerint az átállást lehetőleg költségvetési szerepvállalás nélkül kell megoldani.

A koncepció szerint piaci szereplőkhöz kerülnének olyan jogosultságok, amelyek jelenleg az állam kezében vannak a földfelszíni tartalom esetében, cserébe a szolgáltatók átvállalnák az átállás költségeit - tette hozzá.

Lukács Tamás, a KDNP vezérszónoka hangsúlyozta: kérdéses, hogy a jelenlegi digitális átállásról szóló törvényjavaslat technikai szabályozásai megállják-e a helyüket tartalmi reguláció nélkül.

Alapvető alkotmányos aggályok merülnek fel az előterjesztés kapcsán - tette hozzá.

Lukács Tamás szerint nem elfogadható, hogy a parlamenti eseti bizottság szakhatósági testületként járjon el, valamint alkotmányellenes az is, hogy az 1996-os médiatörvény rendelkezései csak akkor alkalmazhatóak, ha azt a mostani tervezet engedi.

Ha a KDNP nem kap megnyugtató választ az alkotmányos aggályokra, akkor nem tudja támogatni a javaslatot - hangsúlyozta a képviselő.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×