eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Szomorú sors vár az infarktusos betegekre

Máris hónapokat késnek a kevésbé sürgősnek minősített szívműtétek néhány egészségügyi intézményben - mondta a Magyar Kardiológiai Társaság elnöke.

Az infarktusos betegek sürgősségi ellátása előnyt élvez a szívgyógyászatokon, ám a várakozás túl hosszú, és ez alatt a várólistások meghalhatnak infarktusban.

Zámolyi Károly közölte: az akut infarktust minden esetben ellátják, a volumenkorláttól teljesen függetlenül.

A volumenkorlát azonban az egész kardiológiát sújtja, mert arányosan kevesebb jut a nem sürgős szívkatéterezésekre. Ezek a betegek várólistára kerülnek, ami alatt infarktust kaphatnak.

A világon mindenütt van egy kis várakozási idő a nem sürgős katéterezésre, de ez nem tehet ki több hónapot, mert ezalatt bekövetkezhet az infarktus - hangsúlyozta a professzor.

A Magyar Kardiológiai Társaság elnöke elmondta: az országban 16 katéteres laboratórium van, de nem mindegyik tud teljes kapacitással üzemelni, mert nincs még elég szakember ahhoz, hogy éjjel-nappal betegeket láthassanak el.

A várakozás halálos lehet

Zámolyi Károly felhívta a figyelmet az akut koszorúér-szindrómában szenvedőkre, akiknél az infarktus még nem következett be, de nagyon fenyegető a helyzet, ezért náluk két-három napon belül katéterezést kell végezni.

Ezeknek a betegeknek a száma évről-évre nő, de a megfelelő ellátással eddig csökkenteni tudták a halálozási arányukat.

Zámolyi Károly hozzátette: felvették a kapcsolatot a minisztériummal, azt szeretnék, hogy a kardiológiában ne csökkenjen tovább a volumen, legalább annyi beteget láthassanak el, mint 2005-ben.

A saját kórházamban is azt tapasztaltuk, hogy a kórház összsúlyszámából korábban 32 százalékot kapott a kardiológia, most csak 25-öt. Azt szeretnék, ha a kardiológia kiemelt terület lenne, és ne érvényesüljön a volumenkorlát az infarktusokkal kapcsolatban - hangsúlyozta a professzor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×