eur:
389.62
usd:
363.98
bux:
68083.95
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tönkretesz több települést az útdíj?

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium lehetővé teszi, hogy a pest megyei önkormányzati vezetők megismerjék az áprilisi útdíjfizetés bevezetését előkészítő hatástanulmányokat, a szó szoros értelmében "súlyos" problémát okoz ugyanis az érintett településeknek, hogy a 12 tonnánál nehezebb járművek az országos főúthálózat 42 szakaszát kizárólag matricával vehetik igénybe, az autóutakon pedig már 3,5 tonna felett is útdíjat kell fizetni, így a teherautók a fizetést elkerülendő a kistelepüléseken hajtanak keresztül.

Pest megyében három úton vezették be a díjfizetési kötelezettséget. A legsúlyosabb problémát a 2A jelű út fizetőssé tétele jelenti, hiszen emiatt nagyon sokan kerülnek a Duna partján a Dunakeszi-Göd-Sződliget-Vác útvonalon - mondta az InfoRádiónak a Pest megyei Közgyűlés közlekedési tanácsnoka.

Csenger-Zalán Zsolt hozzátette: a helyi önkormányzati képviselőktől és lakosoktól sok jelzés érkezik arról, hogy elviselhetetlenül megnőtt a teherautóforgalom.

Megvan az engedély

A Pest megyei Közgyűlés tagjai már az útdíj bevezetése előtt kérték a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól, hogy betekinthessenek az előzetes hatástanulmányokba. A tárca ezt május első napjaiban engedélyezte - közölte a közgyűlés közlekedési tanácsnoka.

"Bár a GKM széles társadalmi egyeztetésekről beszélt, tudomásom szerint egyetlenegy megyei önkormányzatot nem kerestek meg ebben az ügyben. Egy biztos: a Pest megyei önkormányzatot nem" - jelentette ki Csenger-Zalán Zsolt.

Pénzért nem kerülnek

A szakértő szerint a súlykorlátozó táblák elhelyezése a települések határában nem tökéletes megoldás, mert azok kihelyezésének is vannak szabályai, a lépést meg kell indokolni, és valahol biztosítani kell a járművek elhaladását.

A 2A jelű út elkerülő szakasznak készült, fizetőssé tételével azonban éppen ez a funkciója szűnt meg - mondta a Pest megyei Közgyűlés közlekedési tanácsnoka

Csenger-Zalán Zsolt közölte: több más megyében is gondot okoz az útdíj bevezetése, de egyelőre minden közgyűlésnek a saját ügyéért kell harcolnia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×