eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gyurcsány: Európa nem dobhatja be a törülközőt

A 2009-es európai parlamenti választások előtt el kell fogadni a közösség új alkotmányos szerződését - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Külügyminisztériumban tartott Európa Napon. Ehhez az év végéig el kell készíteni a dokumentum végleges szövegét.

Magyarország azt támogatja, hogy még a német elnökség idején szülessen olyan megállapodás, amely tiszta és precíz mandátumot ad a portugál elnökség számára az új szerződés megszövegezésére.

A kormányfő azt mondta: nincs realitása, hogy a jelenlegi formájában lépjen életbe a szerződés, annak lényegét azonban meg kell őrizni.

"Számunkra megkérdőjelezhetetlen az a közös alap, hogy az Európai Unió szociális piacgazdaságon alapul, megvalósítva a tagállamok közötti szolidaritást, figyelemmel az emberi és kisebbségi jogokra" - mondta Gyurcsány Ferenc, idézve a Magyarország által ratifikált alkotmányszerződésből.

A kormányfő szerint a demokráciát erősíti a kettős többségi döntéshozatal intézménye, valamint a minősített többség kiterjesztése.

Szavai szerint épp ezért az erre vonatkozó fejezeteket nem kellene újból megnyitni.

Gyurcsány Ferenc szerint ha az EU most kudarcot vall, akkor a világ azt úgy értelmezné, hogy "Európa bedobta a törülközőt" az egyre élesebb globális küzdelemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×