eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Táncos, viszont beszédek nélküli ünnep május elsején

Nem kell az erdőbe, vagy a Városligetbe mennie májusfáért annak, aki a hagyományokat megőrizve akar ünnepelni május 1-jén. A Hősök terén ugyanis van belőlük bőven.

Reggel 9 órakor még úgy tűnt, hogy több a szervező mint a résztvevő a Hősök terén, azóta azonban benépesült a tér. Óránként egyszer gólyalábas zenészek vonulnak a 14 méter magas májusfához, amelyet 12, az uniós csillagokat jelképező kisebb fa vesz körbe.

Az egyiket kicsit megrogyasztotta a reggeli szél, a szervezők azonban kiegyenesítették. A májusfákra mindenki feltűzheti településének szalagját.

Ne vágj ki minden fát!

Így tette ezt egy mátraalmási hölgy is, aki elmondta, hogy lány korában még nagy divat volt a májusfa állítás, de akkor a legények még május 1-jén hajnalban, saját kezűleg vágták ki az erdőben a májusfának valót.

Ez persze nehezen követhető hagyomány egy 2 milliós nagyvárosban, és valószínűleg a Főkert is zokon venné, ha valaki pusztán folklór szeretetből megcsonkítaná a a közeli Városliget faállományát.

De erre nincs is szükség, hiszen a Hősök terén van bőven májusfa, amik alatt - a szervezők elképzelése szerint - a szerelmesek vallomást tesznek majd egymásnak.

Ilyen egyelőre nem látni, annál több érdeklődő arccal fényképezkedő távol-keleti és német turistát, akik a buszokról leszállva igazán töményen kapnak a magyar és más kultúrákból. De szemmel láthatóan élvezik.
Szerencsére nincsenek beszédek

A rendezvény az Európa Unió 50., és a magyar uniós tagság harmadik születésnapjára is emlékezik. Bár erről szóló beszédek nem hangzanak el, igaz, igény sincs rá. Mindenki szívesebben táncol.

Egy, az ünnepre öltönyt húzó idős úr arra a kérdésre, hogy május 1-jén megemlékezik-e Magyarország uniós csatlakozásáról, azt mondta: különösképpen nem, mert az ország dolgaihoz ugyan nem ért, de az ő portáján rosszabb az élet az utóbbi időben.

Viszont a rendezvény nagyon tetszik neki, ami a szervezőknek azt üzenheti, hogy érdemes volt 24 millió forintot költeni rá. A nap egész részében a táncé a főszerep a Hősök terén, este pedig tűzijáték és Rúzsa Magdi koncert lesz.

A szakszervezetek nem táncolnak

Egy kicsit arrébb, a Városligetben már nem ilyen vidám kép fogadja a látogatókat. A szakszervezetek ugyanis a majálisukon a nemtetszésüknek adtak hangot.

Szerintük a munkavállalók kiszolgáltatottak és ahogy az elhangzott, mindent a dolgozóknak kell kiharcolniuk, a munkaadó magától semmit nem ad.

A szakszervezetek azt is hangsúlyozták, hogy elutasítják a piac mindenhatóságának elvét, és tiltakoznak minden további adó bevezetése ellen. A nap folyamán a rendezvényükre várják Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×