eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Elhalasztanák az árvízvédelmi tervek megvalósítását

A kormány az elmúlt években 120 milliárd forintot költött a Tisza menti árvízi védekezésre, és kártalanításra. A Vásárhelyi-terv megvalósítása 170 milliárd forintba került volna. A védvonalaknak év végére el kellene készülnie, de sehol sem tartanak vele - mondta a Szövetség az Élő Tiszáért főtitkára.

Huszonöt évre hosszabbítanák meg a Vásárhelyi-terv megvalósításának időtartamát, erről tárgyalt csütörtökön az Országos Környezetvédelmi Tanács - mondta az InfoRádiónak a Szövetség az Élő Tiszáért főtitkára, aki szerint ez elfogadhatatlan.

2007 végére az eredeti tervek szerint Felső- és Közép-Tisza mentére hat árapasztó tározót kellett volna megépíteni, de mindössze kettő építését kezdték meg, a cigánd-tiszakarádiét és a tiszaroffiét. A másik négy kivitelezése meg sem indult - tette hozzá.

Az új tervezet 2013-ra halasztja a hat tározó építésének befejezését - fűzte hozzá a szervezet főtitkára.

Időhúzás, pazarlás

1998 és 2001 között, a rekordárvizek időszakában az államnak 120 milliárd forintjába került az árvízi védekezés és a kármentés, míg a Vásárhelyi-terv teljes megvalósítására 170 milliárdot tervezett költeni - mondta Kajner Péter.

Az állam pazarlóan használja fel az erőforrásokat, hiszen az árvizek és az aszálykárok sokkal nagyobb összeget visznek el rövid távon, mint akkor, ha a Vásárhelyi-terv megvalósult volna - jelentette ki a Szövetség az Élő Tiszáért főtitkára.

Hozzátette: az elkövetkező huszonöt évben a klímaváltozás is egyre komolyabban érezteti majd a hatását, ezért, ha erre nem készül egy gyakorlati vízrendezési stratégiai terv, amely egyszerre képes az árvizet és az aszályt kezelni, akkor egyre nagyobb katasztrófákkal és társadalmi-gazdasági leszakadással szembesülnek az alföldiek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×