eur:
396.76
usd:
359.46
bux:
72075.48
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

A Professzorok Batthyány Köre: a kormány felforgatja a rendet

"Az ország népe azzal szembesül, hogy a kormány lopva felforgatja az alkotmányos rendet. A Professzorok Batthyány Köre arra buzdítja a polgárokat, hogy szálljanak szembe ezzel" - olvasható a testület közleményében.

A kör tudatta: beadvánnyal fordul az Alkotmánybírósághoz a felsőoktatási intézmények alkotmányban rögzített autonómiáját sértő felsőoktatási törvény megváltoztatásáért.

"A kórházak körzetének értelmetlen és merev átszabdalása korlátozza a szabad orvosválasztást, és ezáltal sérti az egészséges élethez való alkotmányos jogot. Ez ellen minden konkrét sérelmet szenvedő polgár bírósághoz fordulhat, vagy panaszt tehet az alkotmányos jogok országgyűlési biztosánál" - olvasható a közleményben.

"Legsúlyosabb kárt azonban az okoz, ha a társadalombiztosítási alapot nyereségérdekeltségű magánbiztosítók kezére játsszák. A biztosítók elvárható nyereségét és a polgárok színvonalas ellátását lehetetlen csupán a hatékonyság növelésével előteremteni. Az ismert tervek ezért -- a járulékfizetők körének bővítése mellett -- minden kockázatos kötelezettséget az állam vagy az önkormányzatok nyakába varrnának, és mindent, ami nyereséget ígér, átengednének a magánbiztosítóknak" - írta a szervezet.

A Professzorok Batthyány Köre szerint így az egészségbiztosítás mind az állam, mind a biztosítottak számára drágább lesz, egy-egy biztosító valószínűsíthető tönkremenetele miatt kockázatos is, külföldi biztosítók pedig profitjuk kivonásával a fizetési mérleget is megterhelik.

"Egy ilyen rendszerben megjósolható a biztosítás körének fokozatos szűkítése és a járulékemelés is. Az osztatlan kockázatközösség fenntartotta évszázados szolidaritás megszűnése pedig a legelesettebb polgárokat végzetesen kiszolgáltatja a betegségeknek. A kormány egy erős érdekcsoport befolyása alatt elkötelezettnek látszik arra, hogy e katasztrofális döntést meghozza. Az Országgyűlésben azonban túlsúlyba juthat a nép érdeke. Ezt a polgárok országgyűlési képviselőjük hathatós befolyásolásával segíthetik elő" - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra
Aréna

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×