eur:
396.76
usd:
359.46
bux:
72075.48
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Kovács: el kell dönteni, mi jár a szegényebbeknek is

Lehetőséget kellene biztosítani a tehetősebbeknek, hogy maguk finanszírozzák az egészségügyi alapellátásban nem szereplő beavatkozásokat - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Semmelweis Egyetem Magatartás-tudományi Intézetéhez tartozó Bioetikai részleg vezetője. Kovács József egyetemi docens hozzátette: meg kellene határozni, milyen ellátási formák járnak alanyi jogon, és melyeket nem tud az állam finanszírozni.

Etikai kérdés, hogy egy gazdag hozzájuthat-e valamilyen egészségügyi ellátáshoz, amiben egy szegény nem részesülhet - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Semmelweis Egyetem Magatartás-tudományi Intézetéhez tartozó Bioetikai részleg vezetője.

Kovács József egyetemi docens szerint lehetőséget kellene biztosítani a tehetősebbeknek, hogy maguk finanszírozzák az egészségügyi alapellátásban nem szereplő beavatkozásokat, de csak azzal a feltétellel, hogy a kifizetett összeg adózás révén visszakerüljön az ellátási rendszerbe, így a szegényebbek is gyorsabban juthassanak kezeléshez.

Az egészségügyi reform kapcsán meg kellene határozni, milyen ellátási formák járnak alanyi jogon, és melyek azok, amelyeket az állam már nem tud finanszírozni - mondta Kovács József. Példaként említette, hogy az amerikai Oregon államban megalkottak egy prioritási rendszert.

Az oregoni rendszer lényege, hogy minél hatékonyabb egy egészségügyi ellátási forma, annál inkább hozzáférhető kell lennie mindenki számára, vagyis ha egy ellátással életet lehet megmenteni, abból nem maradhat ki senki - fejtette ki az egyetemi docens.

Kovács József hangsúlyozta: Oregonban felállítottak egy rangsort, és a rendelkezésre álló költségvetés alapján határozták meg, hogy mely ellátásokat finanszírozzák. Alapelv, hogy egy tisztességes minimumnak hozzáférhetőnek kell lennie minden ember számára - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra
Aréna

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×