eur:
396.76
usd:
359.46
bux:
72075.48
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

A családok tönkrementek, a kerület nem hibás

Egy korszak tüneteiről ítélkezett a bíróság, amikor felmentette a XIII. kerületi önkormányzatot a Szent László utcai, tíz éve leállt társasház-építési perben. A károsultak közül sokan mindenüket elvesztették - emlékeztet a Népszabadság. Lapszemle.

Nem követett el semmilyen törvénytelenséget az angyalföldi önkormányzat a nyolcvan család anyagi romlását okozó, tíz éve leállt társasházépítés körül - számol be a Népszabadság. A károsultak közül ettől függetlenül sokan mindenüket elvesztették. A per alapja az a megoldás, amivel az önkormányzatok egyetlen fillér befektetés nélkül bővíthetik szegényes lakásállományukat: a beruházónak ingyen adják az építési telket, amiért cserébe több lakást kapnak a házban. A vevőjelöltek jó előre tetemes összeget fizettek ki az 1997-re gyakorlatilag csődbe ment, s így a leendő 80 lakásos társasházat csak szerkezetkész állapotáig felépítő vállalkozásnak, a Mátra és Bükk Kft.-nek.

A Magyar Nemzet értesülései szerint Újbuda önkormányzata újabb hat iskolától szabadulna meg, noha a főváros a szakiskolák átszervezésekor három középiskolát már elvett a tizenegyedik kerülettől. Az MSZP-s vezetésű városrész újabb három tizenkét osztályos iskolában szüntetné meg a középfokú oktatást, három intézmény fenntartását pedig a fővárosnak adná át. A tervezetről a kerület alpolgármestere beszélt a lapnak. Megszólalt a helyi Fidesz-frakció vezetője is, aki szerint a terv elfogadhatatlan.

A magyar egészségügyi bérek az unós átlag mindössze egyhatodát teszik ki a Magyar Orvosi Kamara szerint - olvasható a Napi Gazdaságban. Ez is közrejátszik abban, hogy mind több orvos keres külföldön állást, és ezt ki is használják a munkaadók: a skandináv országokban már a nyelvtudást sem kötik ki feltételként, ellenben csaknem egy éven át fizetik a letelepedési szándékkal érkező orvosok nyelvtanulását. Az erre az időszakra jutó bért is pótolják. Az északi országokban egyébként a pszichiáterekre van a legnagyobb kereslet, de kapósak a 40-50 év közötti háziorvosok is.

Hazai és külföldi ingatlanfejlesztők vették át az irányítást a Balatonnál - számol be a Világgazdaság. Több mint 150 milliárd forint értékű beruházást kezdtek, illetve kezdenek a cégek. Megújul több kemping, újabb szállodák és szabadidős létesítmények épülnek. A turisztikai infrastruktúrában három éven belül jelentős javulás várható. A napilap a beruházásokat veszi számba.

A portfoilo.hu cikke szerint átlagosan 10 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak a horvát tengerparton. A Vir-szigeteken tavaly történt bontás ugyan éreztette hatását, mégis egyre többen vásárolnak, vagy bérelnek vendéglátóipari egységeket és építési telkeket. A gazdasági portál a tavalyi és az idei adatokat elemzi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra
Aréna

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×