eur:
396.76
usd:
359.46
bux:
72075.48
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Orbán: Módosítani kell a népszavazás szabályait

A választási eljárásról szóló törvény népszavazásra vonatkozó szabályainak módosítását kezdeményezi a Fidesz - jelentette be Orbán Viktor pártelnök, a Fidesz elnökségi ülését követően. Az MSZP szóvivője szerint nem igényel törvénymódosítást, ha egy demokratikus szervezet nem a Fidesznek megfelelő döntést hoz.

A módosítás lényege, hogy ha az Országos Választási Bizottság (OVB) döntésével szemben ugyanabban a népszavazási ügyben másodszor fordulnak az Alkotmánybírósághoz (Ab), a testület megváltoztathassa az OVB döntését - jelentette ki Orbán Viktor.

A jelenlegi szabályok szerint abban esetben, ha az OVB egy népszavazásra benyújtott kérdést nem ítél alkotmányosan elfogadhatónak, akkor az Ab megsemmisítheti a döntést, és új eljárás lefolytatására kötelezheti az OVB-t, de nem változtathatja meg a határozatot.

A Fidesz másik javaslata, hogy az OVB egy népszavazási kérdés véleményezésekor készítsen teljes körű minősítést.

A Fidesz elnöke szerint az OVB az Alkotmánybíróság fölé helyezi magát; politikai együttműködés jött létre az OVB és a kormány között, amelynek célja a népszavazás megakadályozása.

Az ellenzéki párt hétfőn nyújtja be javaslatát, amelyet Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Salamon László és Répássy Róbert jegyez."Az mindenféleképpen jó és üdvözlendő, hogy oly hosszú idő után a radikális ellenzék vezére most egy törvénymódosító javaslattal rukkol elő, régen nem volt már erre példa" - fogalmazott az MSZP szóvivője.

Nyakó István azt is helyesnek nevezte, hogy a Fidesz vezetője úgy gondolja: egy kétharmados törvényhez több kell, mint a saját frakciója.

Megjegyezte: több olyan kétharmados törvénykezdeményezése volt az MSZP-nek, amely az ország érdekeit szolgálta volna, "mégis süket fülekre találtunk, az ötpárti egyeztetéseken pedig üres székekre."

Hangsúlyozta: "pusztán az a tény, hogy egy demokratikus intézmény nem (...) nem a Fidesznek megfelelő politikai döntést, hanem szakmai döntést hoz, ez nem igényli a törvénymódosítást".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra
Aréna

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×