eur:
385.31
usd:
354.9
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Sólyom: Sok kérdést újra kell gondolni

Csaknem száz cigány tudóst és művészt fogadott Sólyom László köztársasági elnök a Nemzetközi Roma Nap alkalmából. Az államfő a találkozón azt mondta: a cigányságnak meg kell őriznie az identitását és nem szabad feloldódnia a többségi társadalomban.

A köztársasági elnök a média, valamint a cigány kulturális és tudományos élet képviselői előtt kijelentette: civil elnökként nem politikusokkal kívánt találkozni, hanem a roma értelmiség színe-javát akarta meghívni, hogy éreztesse a roma társadalom fontosságát.

Sólyom László súlyos problémának nevezte a napi éhezést, a szegregációt és a munkanélküliséget.

Az államfő hozzátette: történtek kormányzati lépések, de úgy vélte, hogy sok kérdést újra kell gondolni.

A köztársasági elnök ezért arra kérte a roma társadalmat, hogy fogalmazzák meg álláspontjukat a számukra legfontosabb kérdésekben.

Nemes gesztus


A találkozó egyik résztvevője, Rostás-Farkas György, József Attila-díjas cigány író, műfordító nemes gesztusnak tartja a meghívást.

A Nemzetközi Roma Világnap április 8-án van, de idén ez egybeesett a húsvéttal, ezért egy héttel későbbre tolódott az emlékezés.

Ezen a napon tartották 1971-ben Londonban a romák első világkongresszusát, ahol az Indiából és húsz másik országból érkezettek elfogadták a roma nép szimbólumát, zászlaját, himnuszát, és április 8-át nemzetközi roma napnak nyilvánították. Magyarországon 2003 óta ünneplik az évfordulót.

Rostás-Farkas György sajnálja, hogy a társadalom nem meri használni a cigány kifejezést, helyette folyamatosan romákról beszél, bár mint mondja, ennek is megvan a maga oka.

Világszerte mintegy 13-15 millió cigány él, közülük 12 millió Európában. Magyarországon becslések szerint jelenleg 600-700 ezren vannak a romák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×