eur:
388.5
usd:
360.53
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Gyurcsány: "Úgy beszélek, mintha lehallgatnának"

Magyarország jelenlegi problémáit részben az okozta, hogy az utolsó hat évben 40 százalékkal nőtt a bérek vásárlóértéke, és a kormánynak nincs más választása, mint hogy ebből idén mintegy 3 százalékot visszavegyen - fejtette ki a Kurier című független osztrák napilapnak adott interjújában a magyar miniszterelnök.

A kormányfő utalt a 10 százalék körüli államháztartási hiányra, és megjegyezte: balga lenne az a politikus, aki örülne a reáljövedelmek csökkenésének, viszont egyenesen őrült lenne az, aki a jelenlegi helyzetben nem akarna reformokat végrehajtani.

Hangsúlyozta, hogy a jövő esztendőben a jövedelmek nem csökkennek tovább.

Gyurcsány Ferenc szerint gyávaság volt a politikusok részéről, hogy az elmúlt években mindig azt mondták, amit a választók hallani szerettek volna, és jobb életet ígértek nekik, mint amit a gazdasági növekedés lehetővé tesz.

"Most egy kicsit megemeltük az adókat. Minisztériumokat vontunk össze, 20 százalékos csökkentést hajtottunk végre a közigazgatásban, a tanárok kötelező óraszámát megemeltük" - mondta a kormányfő, elismerve, hogy ezek szigorú intézkedések, amelyeknek senki nem örül.

Meggyőződését fejezte ki azonban, hogy az emberek 2009-ben, a következő választások előtt igazat fognak adni neki.

A balatonőszödi "hazugságbeszédre" utalva Gyurcsány megismételte: ez volt az elmúlt tíz év legtisztességesebb beszéde, amelyben kimondta, hogy a dolgok így nem mehetnek tovább.

"Amit mi teszünk, és nemcsak mi, hanem az egész magyarországi politikai elit, az hazugság" - utalt a beszéd fő mondanivalójára. Mint mondta: okult azonban az esetből, megtanulta, hogy miniszterelnökként ilyen dolgokat még a saját frakciója előtt sem mondhat. "Most mindig úgy beszélek, mintha valaki lehallgatna" - tette hozzá a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc egyetértett azzal, hogy a politikai eliten belül mély megosztottság van, de tagadta, hogy ez a társadalomban is léteznék.

A március 15-ei kormányellenes demonstrációk kapcsán a miniszterelnök megállapította: nem hiszi, hogy gond lenne a magyarországi demokráciával, csupán az ellenzék nem tudja eldönteni, hogy a parlamentben vagy az utcán vívja meg a küzdelmet.
"Õsszel, a legnehezebb időszakban 20 ezren voltak az utcán. Fontos, hogy meghallgassuk, mit mondanak. De ez mégiscsak a lakosság 0,2 százaléka. Azt is mondták, hogy Magyarországnak ismét egy királyra van szüksége. Mennyire lehet ezt komolyan venni?" - tette fel a kérdést.

A jobboldali szélsőségesekről szólva Gyurcsány Ferenc kijelentette, hogy ilyenek, mint mindenütt, így Magyarországon is vannak.

Nálunk azonban bátrabban az utcára merészkednek, "mert egy nagy párt azt mondja nekik, hogy ez igazi hazafiság. Amikor a nemzeti ünnepen kifütyültek és tojással dobáltak bennünket, ezt a magyar fasiszták zászlai alatt tették, és közben karjukat náci karlendítésre emelték. Az ország többsége ezt nem támogatja. Nem fogom megengedni, hogy kétezer ember sakkban tartsa Magyarországot, és ezt lássák önök Ausztriában" - tette hozzá.

A magyar miniszterelnök a jövő Magyarországát büszke, öntudatos országként képzeli el, amely "végre nem arra panaszkodik, hogy milyen nehéz volt az elmúlt 100 év", és ahol tudják, hogy az élet akkor lesz jobb, ha az ország versenyképesebbé válik.

"Először a munka, azután a jövedelem. Az elmúlt években ezt egy kicsit fordítva csináltuk" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×