eur:
388.01
usd:
360.03
bux:
69188.58
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma

Nem érdemes visszakérni a túlfizetést a gázszolgáltatóktól?

Egyelőre senkinek sem ajánlják, hogy április elsején visszakérje gázszolgáltatójától az esetleges túlszámlázás miatt befizetett többletpénzét, mivel a többletpénz április elseje után is csak azoknak az átalánydíjas fogyasztóknak jár vissza, akik már megkapták aktuális végszámlájukat.

A Népszabadság arról ír, hogy a tavalyi költségvetési hiány az őszig ugyan nem lesz ismert, de a kormány áprilisban minden más, hozzáférhető adatot megküld Brüsszelnek az idei első negyedévvel bezárólag a konvergenciaprogram felülvizsgálata keretében. Az EU pénzügyminiszterei legkorábban a júniusi ülésükön tárgyalhatják ismét a magyar államháztartás helyzetét. Az újabb uniós vizsga azért esedékes, mert a magyar fél kérésére hazánk esetében félévenként történik a konvergenciaprogram felülvizsgálata. Brüsszel több kockázatot is lát a magyar terv megvalósíthatóságában, főleg 2008-tól, mert megalapozatlannak tartja például a növekedési prognózist.

A Magyar Nemzet senkinek nem ajánlja, hogy április elsején visszakérje gázszolgáltatójától az esetleges túlszámlázás miatt befizetett többletpénzét. Ugyanis a Magyar Gázipari Egyesülés kedden kiadott tájékoztatójából kiderül, hogy a visszafizetésnek a vonatkozó kormányrendelet szerint van egy olyan feltétele, amelyről a hivatalos tájékoztatás megfeledkezett. Ez pedig az, hogy a többletpénz április elseje után is csak azoknak az átalánydíjas fogyasztóknak jár vissza, akik már megkapták aktuális végszámlájukat. Ilyen dokumentumot évente egyszer, egy előre meghatározott időpontban állítanak ki a szolgáltatók, így az április elsejei határidő tulajdonképpen elvi - a visszafizetési kérelem ténylegesen csak az elszámoló számla kézhez vétele után nyújtható be.

Az Index beszámolójából kiderül, hogy február 24-én ugyan már visszatért Afrikából az első magyar fehér gólya, az állomány 99 százaléka ezekben a napokban követi a gyors vándormadarat. A hazatért gólyák monogám típusok, eredeti párjukkal mennek délre telelni, aztán amikor együtt hazatérnek, gyorsan a fiókanemzésre koncentrálnak. A Magyar Madártani Egyesület weboldalán online adatbázisban kísérik figyelemmel a magyar gólyafészkek alakulását. Bárki feltöltheti a lakóhelye közelében található fészkek adatait, például a megérkezés időpontját is.

A Világgazdaságban olvashatják, hogy az OTP Bank a legvonzóbb munkahely a fiatalok számára, de a pályakezdés előtt állók szívesen dolgoznának a KPMG-nél, az Ernst & Youngnál, sőt a kormányzati szervek és a PricewaterhouseCoopers is csábítja őket - ez derült ki az AIESEC Magyarország és a Karrierklub közös elemzéséből. A legvonzóbb vállalat 2006 felmérése szerint míg 2005-ben a munkahelyi légkör alapján választották ki a fiatalok, hogy melyik számukra a szimpatikus vállalat, tavaly már főleg a kezdő fizetés nagysága határozta ezt meg.

A Napi Gazdaság tájékoztatása szerint következő évtizedben már ugyanolyan feltételekkel, ugyanolyan díjért veheti igénybe az európai pénzügyi szolgáltatásokat az unió minden polgára, ha a pénzügyminiszterek keddi döntése után az utolsó - borítékolható - jóváhagyást is megkapja a SEPA-rendszer. A közös technikai szabványokra támaszkodó rendszer lökést adhat az olyan új módszereknek is, mint amilyen például a mobilos fizetés. A SEPA bevezetése azonban szakértők szerint az európai bankok számára eurómilliárdokba kerülhet, és több banki díj emelkedésével járhat együtt.

A Portfolio.hu egy több milliárdos beruházásról számol be. Egy osztrák befektető az osztrák határ mellett fekvő Zsira községben golfpályakomplexumot és apartmanházakat épít. A projekt jelenleg engedélyezés alatt áll, és a tervek szerint az építkezés április végén kezdődhet meg. A település különleges adottsága, hogy a határ túlsó oldalán fekszik a lutzmannsburgi termál- és élményfürdő, mely Európa egyik legnagyobb ilyen komplexuma, ám a helyi önkormányzatnak ennél is nagyra törőbb tervei vannak: a falu befektetőket keres egy szállodakomplexum megvalósítására, és olcsó építési telkeket parcellázott, hogy munkaerőt csábítson a nyugat-magyarországi településre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A MOB elnöke fontos üzenetet mondott a Milák-ügyben

A MOB elnöke fontos üzenetet mondott a Milák-ügyben

Tartsuk tiszteletben és ne bántsuk az olimpiai bajnok úszó Milák Kristófot, ezt kéri a szurkolóktól Gyulay Zsolt, a MOB elnöke. Beszélt a hatszoros olimpiai aranyérmes kajakozó Kozák Danuta visszatéréséről és az esélyesség kezeléséről is.

Elemzők az Arénában: Magyar Péter pártja az ellenzék legnagyobbja lett

A Tisza Párt vezetője számára a szervezetalkotás lehet a legnagyobb kihívás 2026-ig, de ha megmarad a politikában, akár Orbán Viktor kihívója is lehet – értékelt Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője és Závecz Tibor, a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszéltek a műsorban Karácsony Gergely főpolgármester és kihívóinak júniusi esélyeiről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 10. 08:54
×
×
×
×