eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68101.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megaálmokat dédelget a kormány

Népszabadság arról ír, hogy túlméretezte közlekedésfejlesztési programját a kormány. A 2013-ig tervbe vett beruházások listáját szerdán fogadták el. Valamennyi projekt megvalósítására azonban még az uniós támogatással együtt felhasználható 1.700 milliárd forintos keret sem elég. A brüsszeli rostán több útépítés is fennakadhat.

A gazdasági és közlekedési tárca vezetőjének, Kóka Jánosnak a felügyelete alatt összeállított közlekedésfejlesztési operatív program jelenlegi formájában 2013-ig szinte megvalósíthatatlannak látszik. A tervbe vett fejlesztések sorában ugyanis nemcsak a gazdaságilag indokolható, hanem számos, kizárólag politikai érdekekkel magyarázható beruházás is helyet kapott.

A külső nyomásra felduzzasztott program finanszírozásához több pénzre lenne szükség, mint amit a költségvetés, a magánbefektetők és az uniós pénzalapok a következő hét évben összeadhatnak.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: a kormány nem tett új bérajánlatot az országos közszolgálati sztrájkbizottsággal folytatott tárgyaláson. Ha a kabinet január 31-ig nem mozdul el érdemben tízszázalékos reálbércsökkenést jelentő javaslatától, február 21-ére országos sztrájkot hirdetnek a szakszervezetek.

A sztrájkbizottság elutasította a kormány felvetését, miszerint egyes ágazatokban, intézményekben saját hatáskörben döntsenek az esetlegesen magasabb béremelésről. A szakszervezetek hangsúlyozták, az önkormányzatoknak is szűkösek a forrásaik, és az eddigi gyakorlattól eltérően jövőre már nem forgatják vissza a rendszerbe a már elbocsátott, illetve elbocsátandó több ezer közalkalmazott bérét.

A tárgyalások forgatókönyve a következőképpen alakul: az egyeztetések január 31-ig tartanak, ha ekkorra a kabinet nem mozdul el érdemben, a sztrájkbizottság február 1-jén közzéteszi sztrájkfelhívását, február 21-én pedig országos közszolgálati sztrájkra kerül sor. A következő egyeztetés december 20-án lesz.

A Világgazdaság összeállítása szerint egyre jobban eladósodnak az európai és észak-amerikai városok - különösen a fővárosok - önkormányzatai.

Berlin számára nemrég óriási pofont jelentett, amikor a német alkotmánybíróság úgy döntött: a városnak szövetségi támogatás nélkül kell megbirkóznia 60 milliárd euróra duzzadt adósságtömegével. Párizs nemrég kénytelen volt - a korábban önként vállalt és tíz éven át be is tartott moratóriumot felfüggesztve - visszatérni a tőkepiacra.

A francia főváros több milliárd euró értékben bocsátott ki kötvényeket a szükséges fejlesztések finanszírozására. Az ezredforduló óta az Egyesült Államokban is meredeken emelkedik az önkormányzatok adósságállománya.

Budapest pénzügyi helyzetének, adósságállományának a kérdése az október elsejei választás előtt kapott nagy nyilvánosságot, amikor Atkári János volt képviselő, illetve főpolgármester-helyettes azt nyilatkozta, csőd közeli helyzetbe jutott a főváros. Szerinte kimerültek a tartalékok: míg az 1990-es évek végén 120 milliárd forintos értékpapír-állománnyal rendelkezett Budapest, ez mára gyakorlatilag nullára csökkent, pedig évi 30-40 milliárdot minden évben félre kellene tenni. A város hétéves fejlesztési tervében már 2004 végén 170 milliárd forintos lyuk tátongott, mostanra 350-400 milliárd hiányzik.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy az adóhatóság nem foglalkozik a színlelt szerződésekkel. Célzott, fokozott ellenőrzést ígértek korábban. Az év végi tapasztalatok szerint nyoma sincs ennek. Az adóhatóság nem tudott választ adni arra, hogy hány színlelt szerződést találtak a moratórium lejárta óta.

A pénzcentrum.hu a bankkártyapiacot veszi górcső alá. A legtöbb bank a hitelkártya szegmensben számít igazán dinamikus növekedésre, azon belül is a vállalati hitelkártyák terén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×