eur:
394.43
usd:
364.12
bux:
73606.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Tölgyessy: a politikai szembenállás minden határon túllép

A magyar politikai jobb- és baloldal szembenállása minden határon túllép - véli Tölgyessy Péter alkotmányjogász. A volt országgyűlési képviselő az InfoRádióban azt mondta: Magyarország téma az Európai Unióban, de nem a belpolitikai feszültségek, hanem az egész térség helyzete miatt.

Az általános vélemény az, hogy komoly problémák vannak a térségben. A lengyel, szlovák és a cseh problémák mellett most azért kap jelentősebb figyelmet a magyarországi helyzet, mert eddig ez volt a béke szigete a térségben, "a stabilitás biztos oszlopa, egy úttörő demokrácia" - mondta Tölgyessy Péter.

Ha így folytatódig...

Mivel itt is bajok vannak, könnyen levonják a következtetést, hogy az egész térséggel bajok vannak - vélte az alkotmányjogász.

"Ennek a problémakötegnek nagyon mély okai vannak, és a döntő ok a két tábor szembenállása, ami már kezd minden határon túllépni" - jelentette ki Tölgyessy Péter.

"Ha úgy folytatódik, mint ahogy eddig ment, hogy mindkét tábor a saját igazát mondja, akkor még rosszabb lesz a helyzet. Mindkét tábor állításaiban ugyanis van igazságmag. Ha csak az egyik félnek volna 100 százalékig igaza, akkor nagyon könnyű volna igazságot tenni, akkor egy lányregény volna" - tette hozzá.

Ez nem lányregény

A jobboldal alapállítása, hogy a baloldali kormány, csak azért, hogy a jobboldal ne tudjon visszatérni a hatalomba, számolatlanul költötte a pénzt, óriási adósságot csinált, illetve hatalmas privatizációs bevételeket élt fel. És ezek a "szörnyű megszorítások", amelyek most jönnek, döntően ezeknek köszönhetők. "Ebben sok igazság van" - mondta Tölgyessy Péter.

A baloldal pedig azt mondja, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök egy másodpercre sem fogadta el legitimnek a választási eredményeket, pedig itt törvényes választások voltak, szabályosan győzött mindkétszer a szocialista párt, és különösen most, 2006-ban aratott igen nagy arányú győzelmet.

"Ez az állítás is rengeteg igazságmaggal rendelkezik, a Gyurcsány-kormány jogi legalitása kifogástalan" - tette hozzá.

Személyes felelősség

Tölgyessy Péter szerint a rendőri vezetőket személyes felelősség terheli azért, mert a rohamrendőrök az október 23-ai zavargások idején nem viseltek azonosító jelvényt.

A volt parlamenti képviselő úgy vélte: a tüntetések kezdetén, a tévészékház ostromakor a kormány valószínűleg puha intézkedést várt a rendőrségtől; október 23-án viszont minden bizonnyal kemény fellépést várt el a kabinet az egyenruhásoktól.

"Magyarországon a jogalkalmazók igen gyakran menekülnek a felelősség elől, és azt mondják, hogy joghézag van. Pedig az esetek 80 százalékában nincs joghézag, csak a jogalkalmazó nem meri kimondani azt, ami a törvényből következik" - jelentette ki annak kapcsán, hogy a rendőrök gyakran nem mondják ki, kinek van joga a közterületeken tüntetni.

Néha gyáva, néha brutális

"A magyar rendőrség néha gyáván megfutamodik a konfliktusvállalás elől, máskor meg túlzott brutalitással lép fel" - tette hozzá.

Ha a rendőrség kellő erővel lép fel, akkor az MTV-székház nem kerül a zavargók birtokába, ami pedig azóta történt, az a székházi eseményekre való reagálás. Azt mutatják a rendőrök, hogy birtokában vannak azoknak az eszközöknek, amelyekkel erélyesen el tudnak fojtani egy megmozdulást - mondta az alkotmányjogász.

Tölgyessy Péter kijelentette: a rendőrségi törvény világosan rendezi, hogy a rendőröknek beavatkozás közben azonosíthatónak kell lenniük. Ha ez nem így történt, akkor jogsértés történt, amelyért a rendőrség vezetőinek kell felelősséget vállalniuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Milák Kristóf laza úszással mutatkozott be Párizsban

A 200 méteres pillangóúszás címvédője a legjobb idővel jutott tovább a középdöntőbe az előfutamból.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×