eur:
394.49
usd:
364.15
bux:
73665.3
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Az ellenzéki szavazók többsége szerint is kellenek a megszorítások

A Szonda Ipsos felmérése szerint a lakosság 85 százaléka úgy véli: szükség van a reformokra az ország fejlődéséhez, és 71 százalék gondolja úgy, hogy ezekhez megszorítások is szükségesek. Érdekes, hogy még az ellenzéki szavazók 54 százaléka is ezen a véleményen van - írja a Népszabadság. Lapszemlénk.

A Népszabadság cikkéből kiderül, hogy megosztja a lakosságot a Fidesz népszavazási kezdeményezése. Az október 23-án bejelentett elképzeléssel a megkérdezettek 55 százaléka nem ért egyet, 39 százaléka viszont támogatja azt - derül ki a Szonda Ipsos - október 26. és 29. között 1.000 fő megkérdezésével készült - országos, telefonos, reprezentatív adatfelvételéből.

A megkérdezettek 85 százaléka szerint ma szükség van reformokra az ország fejlődéséhez. 71 százalék gondolja úgy, hogy ezekhez a reformokhoz megszorítások szükségesek. Érdekes, hogy még az ellenzéki szavazók 54 százaléka is ezen a véleményen van.

A pártpreferenciával rendelkezők politikai hovatartozásuknak megfelelően alkotnak véleményt arról, hogy egyetértenek-e a Fidesz népszavazási kezdeményezéseivel (bár a kormánypártiak elutasító véleménye egységesebbnek látszik, az ellenzékiek valamivel megosztottabbak), a bizonytalanok között abszolút többségben vannak azok, akik nem értenek egyet ezekkel.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy amerikai betegeken próbálják ki a Szegedi Biológiai Központ kutatócsoportjának forradalmian új terápiáját, amellyel kiiktatható lesz az opiátok, köztük a morfin használata a fájdalomcsillapításban. A kutatók egy észak-afrikai kutyatejféléből fejlesztettek ki fájdalomcsillapítót. A klinikai tesztek után a terápiát felhasználják az idült fájdalmaktól szenvedő daganatos, reumás és ideggyulladásos páciensek gyógykezelésénél.

A Napi Gazdaság szerint a kormány nullszaldósra tervezi az egészségbiztosítási alap egyenlegét, noha korábban több tízmilliárdos, néha százmilliárdos hiány is volt. A Pénzügyminiszter ma viszi a parlamentbe a jövő évi költségvetési tervet.

A Világgazdaság arról ír: hamarosan nem lesz könnyű rokkantsági nyugdíjat szerezni, sőt, a kormány tervei szerint lebuknak a rendszerrel visszaélők. Az aktív korú megváltozott munkaképességű, az egészségkárosodott, illetve a fogyatékos emberek társadalombiztosítási, foglalkoztatás- és szociálpolitikai ellátása átalakul; a cél az lesz, hogy az új rendszer ne a havi járadék felvételére, sokkal inkább munkavállalásra ösztönözzön.

A portfolio.hu felteszi a kérdést, hogy elboríthatják-e Budapestet a toronyházak? A portál szerint forró volt az ősz építészeti szempontból a fővárosban, és gyökeres változások előtt állhat Budapest: eljött a toronyházak ideje. Erről konferenciát is szerveznek, ahol neves építészek mondják el véleményüket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×