eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Török Gábor: Orbán javaslata feszültséglevezető

Egyfajta feszültség-levezetés lehet a népszavazási kezdeményezés a jobboldal számára, még akkor is, ha egyes kérdésekben nem lehet népszavazást kiírni - vélekedett az InfoRádiónak Török Gábor. A politológus ugyanakkor emlékeztetett arra: a kórházprivatizáció kapcsán is lehetett úgy kérdést feltenni, hogy a téma alkalmas legyen a népszavazásra.

Orbán Viktor javaslatai alkalmasak arra, hogy a Fidesz a politikai válság témakörében továbbra is a játéktéren maradjon - mondta az InfoRádiónak Török Gábor. A politológus szerint a népszavazási kezdeményezés legalább egy fél éves programot, témát adhat az ellenzéki pártnak.

Török Gábor szerint azonban fontosabb az, hogy a jobb oldali tábor számára ez a javaslat alkalmas lehet a feszültségek levezetésére.

Kérdés: pontosan milyen kérdést tesznek majd fel

Azon felvetés kapcsán, hogy a költségvetést érintő kérdésekben nem lehet népszavazást kiírni, Török Gábor megjegyezte: amíg kiderül, hogy pontosan milyen kérdésekben nem lehet népszavazást tartani, addig el fog telni egy kis idő.

Ráadásul az ördög tényleg a részletekben rejlik. Most Orbán Viktor csak öt témakört adott meg, hogy pontosan milyen kérdésekre kérik majd a választók igenjét, vagy nemjét, csak később fog kiderülni - mutatott rá a politológus.

Török Gábor emlékeztetett arra: a kórházprivatizáció ügyében is lehetett találni olyan típusú kérdésfeltevést, amit végül engedélyezett az Alkotmánybíróság.

Fontos, hogy Orbán Viktor kimondta: a jónak gondolt cél sem szentesíti az antidemokratikus, vagy illegális eszközöket

"Mire ezek a viták elindulnak, addigra talán már ez a válsághelyzet, ami most Budapest utcáin tapasztalható, valamelyest enyhül" - hangsúlyozta Török Gábor.

A politológus szerint rendkívül fontos az, hogy beszédében Orbán Viktor kimondta: még a jónak gondolt cél elérése érdekében sem szabad antidemokratikus, vagy illegális eszközökkel élni. Ez ilyen egyértelműen még nem hangzott el a Fidesz részéről - mondta Török Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×