eur:
390.76
usd:
359.61
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Először kért bizalmi szavazást magyar kormányfő '90 óta

Az elmúlt 16 évben még nem fordult elő, hogy miniszterelnök bizalmi szavazást kért maga ellen. Lövétei István alkotmányjogász az InfoRádiónak elmondta: ha a parlament leszavazza a kormányfőt, akkor nincs más lehetősége, mint a távozás.

Lövétei István hozzátette: a kormányfők általában akkor szoktak bizalmi szavazást kérni maguk ellen, ha biztosak abban, hogy a képviselők bizalmat szavaznak.

Ebben az esetben a szavazással "a miniszterelnök demonstrálja, legitimálja a parlament többségén keresztül, hogy ő továbbra is érdemes a hivatalára".

Persze előfordulhat olyan kiélezett helyzet is, amikor a bizalmi szavazás arra szolgál, hogy a miniszterelnök megtudja: megvan-e a kellő támogatása a parlamentben - jegyezte meg az alkotmányjogász.

Lövétei István szerint annak, ha a parlamenttől nem kap bizalmat a miniszterelnök, az egyetlen következménye a lemondás lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×