eur:
394.03
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Hankiss: "késő kádári ködösítés"

A Népszabadság azt írja, hogy csaknem megfelezték a Balaton-parti utak forgalmát az M7-es új szakaszai. Az M6-os júniusi megnyitása óta pedig Érd és Dunaújváros között is harmadával kevesebben autóznak a régi 6-os úton. A sztrádák és a főutak együttes forgalma viszont mindkét irányban nagyobb a korábbinál.

A lap szerint a katasztrófavédelem ügyeletesének nincs mentsége arra, hogy csak órákkal a vihar kitörése után később olvasta el a meteorológiai szolgálat legmagasabb, piros fokozatú riasztását. Azt azonban ma már nem lehet megmondani, mi történt volna, ha időben megnézik az üzenetet. Egy illetékes szerint a meteorológia általános előrejelzése alapján valószínűleg egyik beosztott sem kezdeményezett volna rendkívüli intézkedéseket felettesének. Ugyanis gyakran előfordul, hogy a meteorológia más tartalmú jelzéseket küld ki partnereinek, mint ami honlapján áll.

A Magyar Nemzetben az áll, hogy a Fidesz parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az augusztus 20-án történtek kivizsgálására - jelentette be Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. A vizsgálóbizottság célja a kormányzati felelősség vizsgálata, és nem a politikai felelős megnevezése. Hankis Elemér szociológus a közszolgálati televízióban azt mondta: Franciaországban hasonló esetben lemondott volna a miniszter, függetlenül attól, tudott volna tenni valamit a tragédia megakadályozásáért. Hozzátette: késő kádári, posztkádári ködösítést lát.

A lap beszámol arról is, hogyma kerül az Országos Érdekegyeztető Tanács elé a konvergenciaprogram. Mivel a dokumentumot szeptember 1-jéig kell benyújtani Brüsszelben, a szociális partnerek nem számítanak érdemi egyeztetésre.

A Napi Gazdaságban olvasható, hogy az ország első szalmatüzelésű bioerőműve épülhet Szerencsen, ha a környezetvédelmi vizsgálatok után jóváhagyják a projektet. Az 50 megawatt teljesítményű erőmű beruházása 30 milliárd forint, amelynek túlnyomó hányadát uniós forrásból finanszíroznák.

A Világgazdaság számol be arról, hogy nem csökken itthon a szakmunkáshiány, 4.000 üres álláshelyet jeleztek a vállalkozások a második negyedévben a gépészet szakmacsoporton belül, ahová többek között a gépgyártás, a szerelés, a finommechanika, a hegesztés és a felületkezelés is tartozik. Ugyanebben az időszakban az építőiparhoz kapcsolódó posztok közül közel 3.000 volt üres.

Mindezen túlmenően a közlekedés, a mezőgazdaság és a könnyűipar az, ahol a legnagyobb munkaerőhiánnyal küzd az ország - derült ki a Nemzeti Szakképzési Intézet adatbázisából, amelyet a megyei és a fővárosi munkaügyi központokhoz bejelentett üres álláshelyek alapján hozott létre. Fedor Mihály, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakképzési osztályvezetője elmondta: a negyedéves összesítő kimutatást folyamatosan közzéteszik, így tájékoztatva a szakképző intézményeket és a tanulókat a munkaerő-piaci kínálathoz igazodó szakképesítésekről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×