eur:
395.36
usd:
366.48
bux:
65560.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kósa nem hiszi, hogy a kormány visszavonul

A leicesteri egyetem kutatói azzal kísérleteznek, hogy sms-üzeneteik alapján azonosítsák be az embereket. A kötetlen stílusú kommunikációs forma segítségével a bűnözőket is könnyebb lehet kézre keríteni.

A Népszabadság Kósa Lajossal, Debrecen fideszes polgármesterével közöl interjút. A politikus szerint még nem lehet látni a kampányt, ezért nehéz megítélni, hogy mennyi indulat forr az emberekben a Gyurcsány-csomag miatt, és milyen intenzitású a népharag. A városvezető szerint, ha radikalizálódik a népharag, politikus legyen a talpán, aki az indulatokat féken tudja tartani.

Kósa Lajos - ellentétben a Fidesz kampányüzenetével - nem hiszi, hogy a kormány visszavonja a Gyurcsány-csomagot, ha az Orbán Viktor által meghirdetett Jó reggelt Magyarország! akció során összegyűlne az egymillió aláírás.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül, a külföldre menekített pénzek nagyságát ezermilliárd forintra becsülik, az amnesztia lelkes támogatói szerint ebből 100-150 milliárd, a kormány verziója szerint 50-100 milliárd térhet haza. A Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete úgy véli, hogy ez a lehetőség lényegében a feketepénzek tisztára mosását segítené.

Ráadásul ott, ahol ilyen megoldást már alkalmaztak, a terv üzleti értelemben is kudarcot vallott. A hazautalandó, jelenleg túlnyomórészt svájci bankokban kamatozó feketepénzek után mindössze 10 százalékos jussot kérne az állam.

Az Index szerint több száz ember SMS-író szokásait elemző kutatás segíthet a bűnözök kézre kerítésében. A leicesteri egyetem szakértői az üzenetek nyelvezetében és stílusában keresnek jellegzetes mintákat, amelyek segíthetnek szerzőjük azonosításában. Mivel az SMS-ezés a kommunikációs viszonylag új és meglehetősen kötetlen formája, ezért az üzenetek alapvető stílusa és nyelvezete egyénenként különböző, ami megkönnyíti a szerzők azonosítását. Az egyetem szakembere szerint SMS írásakor jellemzően el szoktunk hagyni bizonyos szavakat, például névmásokat, névelőket.

A Napi Gazdaság összeállítása szerint jó szezont zárhatnak a forgalmuk nagyobb részét nyáron elérő termékek gyártói. Mind a sör-, mind az ásványvízipar erős szezonról számolt be, amit nem tett tönkre az augusztus eleji hidegebb időjárás, viszont még szépíthet a következő napokra várt kánikula.

Csak akkor keseredik meg a kelleténél jobban a sör a gyártók szájában, amikor arra gondolnak, hogy egy 110 forintos sör árának a felét az adó teszi ki, ráadásul szeptembertől további 7 százalékkal emelkedik a jövedéki adó. Nem panaszkodhatnak a Balaton környéki szállásadók sem: a főszezon két hónapjában a négycsillagos hotelek 80 százalék feletti foglaltságot produkáltak, és a nyár második felében a háromcsillagos helyek is megteltek.

A Világgazdaság cikkéből kiderül, számos egészségügyi beavatkozásért most már csak akkor fizet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, ha azokat szakrendelőkben végzik el. A szabály célja, hogy a fekvőbeteg-ellátás időtartamát csökkentsék, és az olcsóbb ambuláns, egynapos sebészeti ellátások felé tereljék a betegeket. Ebben az ellátási formában évi 300 ezer esetre is lenne kapacitás, ám egyelőre csak 50 ezerre kerül sor miközben számítások szerint a kórházi ágyszámot harmadával kellene csökkenteni.

A portfolio.hu cikkéből kiderül, a Nemzetközi Kakaó Szervezet jóslása szerint a 2006 szeptemberével záródó egy év alatt mintegy 3,27 millió tonnára csökken a világ kakaótermelése, amellyel immár harmadik éve figyelhető meg csökkenés a termelésben. A kereslet 3,43 millió tonnás éhsége azonban nem volt kiemelkedő, melyet az is alátámaszt, hogy a tartalékkészleteknek mindössze 37 százalékát használták fel az elmúlt egy évben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×