eur:
392.43
usd:
367.51
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Kik kaphatnak ingyen tankönyvet?

Tanévkezdéskor kell bejelenteni a jogosultságot az ingyenes tankönyvre az elsősök és a kilencedik osztályosok esetében. A többiek esetében már korábban felmérték, hogy hány kiadványra van szükség. De kik kaphatnak térítés nélkül tankönyvet, és milyen dokumentumokat kell bemutatniuk a szülőknek az igényléshez? Most megtudhatja.

A 2006/2007-es tanévben várhatóan csaknem 800.000 rászoruló diák részesül ingyenes tankönyvellátásban. Ez azt jelenti, hogy a nappali közoktatásban résztvevők több mint fele kap ilyen jellegű segítséget. A költségvetésben csaknem 8 milliárd forintot különítettek el erre a célra.

A tankönyveket még az év elején az iskolák igazgatóinak kellett megrendelniük; ezért az intézmények vezetői már hónapokkal ezelőtt felmérték, hogy hány tanuló fog az iskolától tankönyvet kölcsönözni, és hánynak kell a napköziben vagy a tanulószobán könyvet biztosítaniuk.

Más azonban a helyzet az elsősöknél és a kilencedikeseknél, akiknek tanévkezdéskor kell bejelenteniük a jogosultságukat. Ingyenes tankönyvet a tartósan beteg diákok, a sajátos nevelési igényűek, a három- vagy többgyermekes családban élők, az egyedülálló szülő által nevelt tanulók, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők kaphatnak, valamint a saját jogon családi pótlékra jogosult nagykorúak.

Az elmaradhatatlan űrlap

Az igényléshez űrlapot kell kitölteni, amelyen a szülők arról is nyilatkozhatnak, hogy meg kívánják-e vásárolni az összes könyvet a gyermekeiknek, avagy egyes kiadványokat másként biztosítanak; például használt vagy könyvtári példányt szereznek be.

Ezért az iskoláknak tájékoztatniuk kell a szülőket a tankönyvekről, az ajánlott és a kötelező olvasmányokról, és közzé kell tenniük egy jegyzéket azokról a kiadványokról, amelyeket ki lehet kölcsönözni az iskola könyvtárából.

Papír, papír, papír

A jogosultságot szintén az iskolában kell igazolni: a szülők itt mutatják be a családi pótlék összegét feltüntető bérjegyzéket, számlakivonatot vagy postai utalványt. Ha a tanuló az életkora miatt már nem kaphat családi pótlékot, tartósan beteg diák esetében szakorvosi igazolást, egyedülálló szülő esetében pedig a szülő nyilatkozatát kell bemutatni.

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülőknek az erről szóló határozatot kell eljuttatniuk az iskolához. Sajátos nevelési igényű tanulóknál a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye szükséges a jogosultság igazolásához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×