eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

A figyelmetlen szülőknek drága lesz a tanévkezdés

Sokba kerülhet a szülőknek az iskolakezdés, ha nem figyelnek oda a pénztárcájukat védő jogszabályokra.

Bár a nyár még javában tart, a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete máris a közelgő tanévkezdésre figyelmeztet, és arra, hogy amikor nagyjából két hét múlva véget ér a vakáció, a közoktatásban csaknem 1 millió 400 ezer diák kezdi meg a tanévet, ami a nyári táborok után újabb anyagi próbatétel elé állítja a családokat.

Ráadásul szeptemberben mintegy százezer elsőst kísérnek szüleik a tanévnyitókra. Az ő számukra az iskolakezdés bizony különösen nagy terhet jelent.

Mégse higgyen senki a riogatásoknak (hallani néha ugyanis elképesztő összegeket, hogy az elsősök beiskolázása akár 20-30-40 ezer forintot is kitehet), ugyanis az egyesület szerint egy kisiskolás összes felszerelése - a tankönyvvel, tornafelszereléssel együtt - nem kerülhet többe 15 ezer forintnál.

Persze, látszatra a kereskedők is vigyáznak a pénztárcánkra: együttérző hirdetésekkel és akciókkal jelennek meg, "kedvezményes" tanszervásárlásra buzdítva.

Ám a civileknek erről is megvan a maguk véleménye. Úgy fogalmaznak: "óvjuk a szülőket az olyan árengedményes akcióktól, ahol különböző füzetcsomagokban sokszor olyan taneszközöket is megvásároltatnak velük, amelyekre egyáltalán nem lesz szükség".

Érdemes elgondolkodni ezen, és azon is, amit talán kevesen tudnak: az iskolák kizárólag a pedagógiai programjukban rögzített, az oktatáshoz nélkülözhetetlen taneszközök és felszerelések beszerzését kérhetik, sőt, kötelesek a tanév végén írásban értesíteni minden szülőt arról, milyen tanszerre, tankönyvre és más felszerelésre lesz szüksége gyermekének a következő tanévben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×