INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A figyelmetlen szülőknek drága lesz a tanévkezdés

Infostart / InfoRádió
Sokba kerülhet a szülőknek az iskolakezdés, ha nem figyelnek oda a pénztárcájukat védő jogszabályokra.

Bár a nyár még javában tart, a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete máris a közelgő tanévkezdésre figyelmeztet, és arra, hogy amikor nagyjából két hét múlva véget ér a vakáció, a közoktatásban csaknem 1 millió 400 ezer diák kezdi meg a tanévet, ami a nyári táborok után újabb anyagi próbatétel elé állítja a családokat.

Ráadásul szeptemberben mintegy százezer elsőst kísérnek szüleik a tanévnyitókra. Az ő számukra az iskolakezdés bizony különösen nagy terhet jelent.

Mégse higgyen senki a riogatásoknak (hallani néha ugyanis elképesztő összegeket, hogy az elsősök beiskolázása akár 20-30-40 ezer forintot is kitehet), ugyanis az egyesület szerint egy kisiskolás összes felszerelése - a tankönyvvel, tornafelszereléssel együtt - nem kerülhet többe 15 ezer forintnál.

Persze, látszatra a kereskedők is vigyáznak a pénztárcánkra: együttérző hirdetésekkel és akciókkal jelennek meg, "kedvezményes" tanszervásárlásra buzdítva.

Ám a civileknek erről is megvan a maguk véleménye. Úgy fogalmaznak: "óvjuk a szülőket az olyan árengedményes akcióktól, ahol különböző füzetcsomagokban sokszor olyan taneszközöket is megvásároltatnak velük, amelyekre egyáltalán nem lesz szükség".

Érdemes elgondolkodni ezen, és azon is, amit talán kevesen tudnak: az iskolák kizárólag a pedagógiai programjukban rögzített, az oktatáshoz nélkülözhetetlen taneszközök és felszerelések beszerzését kérhetik, sőt, kötelesek a tanév végén írásban értesíteni minden szülőt arról, milyen tanszerre, tankönyvre és más felszerelésre lesz szüksége gyermekének a következő tanévben.


A címlapról ajánljuk