INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Hétfőn újabb intézkedések várhatók a fertőzött balatoni víz ügyében

InfoRádió / MTI
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) laborvizsgálatainak eredménye után hétfőn várható újabb intézkedés a Veszprém megyei ivóvízszennyezés ügyében - mondta Lentár József, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. igazgatója.

A korlátozás továbbra is csak három települést érint: Tihanyban, Aszófőn és Balatonfüreden érvényes az ivóvízfogyasztást és főzésre való felhasználását tiltó ÁNTSZ-rendelkezés.

Lentár József hozzátette: a fertőzött kutat zárva tartják, mossák és fertőtlenítik.

Az igazgató visszautasította Szent-Iványi Ágnes tihanyi önkormányzati képviselő feltételezését, miszerint a Dunántúli Regionális Vízmű már hétfőn tudott a szennyeződésről, mégsem értesítette az érintett településeket. Lentár József emiatt jogi lépéseket helyezett kilátásba.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) pénteken közleményben tudatta, hogy a megyei ÁNTSZ megtiltotta Tihanyban, Aszófőn és Balatonfüred egyes részein az ivóvíz fogyasztását és főzésre való felhasználását.

A korlátozás mindaddig érvényben marad, amíg a vonatkozó határértékek újból megfelelnek az ivóvíz minőségére vonatkozó követelményeknek - olvasható a dokumentumban.
Ritoók Emese, az ÁNTSZ szóvivője elmondta: a szennyezést a helyi vízmű munkatársai rutinellenőrzés során észlelték.

Az ügyben Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter azonnali vizsgálatot rendelt el - mondta R. Bakonyi Ágnes, a tárca szóvivője.

Közlése szerint a miskolci esethez hasonlóan most is egy talajhoz közeli karsztkút okozta a szennyeződést, de most egy másik baktériumfajta.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk