INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Sikerült eloltani a műszaki egyetemen kitört tüzet

Infostart / InfoRádió
Sikerült eloltani a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem K épületének pincéjében tegnap este keletkezett tüzet, amelyben 3 tűzoltó meghalt. Hét embert szállítottak kórházba füstmérgezéssel, közülük két tűzoltó állapota súlyos.

A Fővárosi Tűzoltó Parancsnokság szóvivője az InfoRádióban elmondta: az épület mínusz második szintjén található lőterén elhelyezett gumiabroncsok eddig ismeretlen ok miatt gyulladtak meg, a tűzoltók csak reggel háromnegyed hatra tudták megfékezni a lángokat.

Molnár Péter közölte: az oltást nehezítette a sűrű füst és az égés során felszabadult mérges gázok. Hozzátette: a tűzoltók jelenleg az épület átszellőztetésén dolgoznak, hogy meg tudják megközelíteni a tűzfészket.

Labirintusrendszer és sűrű füst


A szóvivő elmondása szerint egy labirintusrendszerről van szó, a lőteret egy csigalépcsőn és több folyosón lehet megközelíteni.

Molnár Péter beszélt arról is, hogy az első kiérkező raj 3 munkatársa valószínűleg eltévedt a sűrű füstben, kollégáik eszméletlen állapotban találtak rájuk, és a mentősök már nem tudták újraéleszteni őket. Hangsúlyozta: mindhárman gyakorlott tűzoltók voltak.

Két vizsgálat is indul

Molnár Péter hozzátette: két vizsgálóbizottságot állítanak fel. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt vizsgálja majd, hogy a kivonuló egységek a bevetés szabályai szerint próbálták-e megfékezni a lángokat, valamint, hogy megfelelő volt-e a tűzoltók felszerelése és védőruházata.

A Fővárosi Tűzoltóság testülete pedig arra keresi a választ, hogy a lőtéren betartották-e a tűzmegelozési és tűzvédelmi szabályokat.

Demszky Gábor főpolgármester a közszolgálati televízióban azt mondta: információi szerint éles lőszert használtak ott, ahol csak légfegyverrel lett volna szabad gyakorolni.

Hősi halottak

Demszky Gábor azt is közölte: az oltás közben elhunyt tűzoltókat a főváros saját halottjainak tekinti, és családjaik azonnali, 100 ezer forintos gyorssegélyt kapnak.

Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter hősi halottá nyilvánítja a tűzoltókat, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság parancsnokai pedig felkeresik a családokat és gyorssegélyben részesítik őket.


A címlapról ajánljuk