eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Veseátültetés: nem találtak visszaéléseket

Nem tártak fel visszaéléseket a veseátültetésre várók kiválasztásánál az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat ellenőrei. Az Egészségügyi Minisztérium által nyilvánosságra hozott részjelentés szerint a visszaélések látszatát az keltheti, hogy a várólistáról nem kerülnek le azok, akik valamilyen okból alkalmatlanná válnak az átültetésre.

A jelentés szerint valóban gyakran előfordul, hogy a listán hátrébb szereplő betegeken előbb hajtanak végre transzplantációt.

Ennek többek között az az oka, hogy a várólistán olyan betegek is szerepelnek, akikről csak a riasztás során derül ki, hogy a transzplantációra tartósan vagy ideiglenesen alkalmatlanok. Ezért a szervriadó során a koordinátor a regionális listán lépésről-lépésre haladva klinikailag alkalmatlan eseteket is talál.

Az ÁNTSZ megállapítása szerint az ideiglenesen vagy tartósan alkalmatlan betegeknek le kellene kerülniük - véglegesen vagy ideiglenesen - a várólistáról.

Az ÁNTSZ a vizsgálat alapján arra a következtetésre jutott, hogy a hatvan dialízis centrum főként a beteg dializálását végzi, azonban a transzplantációra való aktuális alkalmasságot és az ehhez szükséges vizsgálatokat, a beteg műtétre való felkészítését nem - vagy csak hiányosan - végzik el.

A vizsgálat továbbá megállapította, hogy a transzplantációt végző intézmények és a koordinátorok rendkívül feszített munkatempóban, mostoha körülmények között végzik feladatukat.

Az ellenőrzés tapasztalatai alapján a helyzet korrekt feltárásához a vesebetegeket kezelő dializáló állomások tevékenységének az ellenőrzése is szükséges - olvasható a dokumentumban.

Az ÁNTSZ tovább folytatja a vizsgálatot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×