eur:
394.17
usd:
369.64
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Sólyom László az Alkotmánybírósághoz fordult a felsőoktatási törvény miatt

A köztársasági elnök véleményezésre megküldte az Alkotmánybíróságnak a felsőoktatási törvény módosításáról szóló törvényt. Sólyom László álláspontja szerint a jogszabály egyik rendelkezése sérti a felsőoktatási intézmények autonómiáját.

A Köztársasági elnöki Hivatal közölte: az államfő azt kifogásolja, hogy a felsőoktatási intézményben működő gazdasági tanács olyan esetekben is vétójogot kapna, amikor az egyetemek, illetve főiskolák autonómiáját érintő döntéseket kellene hozni.

Így a gazdasági tanács olyan fontos döntések meghozatalát akadályozhatná meg, mint például a felsőoktatási intézmény fejlesztési tervének elfogadása, a szervezeti tagozódás megállapítása, vagy a költségvetés és az annak teljesítésére vonatkozó beszámoló elfogadása - áll a közleményben.

Az államfő szerint a gazdasági tanács nem tekinthető a felsőoktatási intézmény önkormányzati szervének, ezért a számára biztosítani kívánt vétójog alkotmányellenesen korlátozza a felsőoktatási intézmények autonómiáját, és így ellentétes a tudományos élet szabadságával, a tanszabadsággal és a művelődéshez való joggal.

Az Alkotmánybíróság sürgősséggel tárgyalja a köztársasági elnök indítványát, az előzetes normakontrollra vonatkozó kérelem várhatóan augusztus végén kerül az ügy előadójához. Az AB a nyári szünet után augusztus 28-án tartja első teljes ülését.

Mentelmi jog: vissza a parlamentnek

Ezen kívül Sólyom László a mentelmi jogra vonatkozó rendelkezések módosításáról szóló jogszabályt megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek.

A köztársasági elnök azért döntött így, mert a változtatásokat hiányosnak találta, miután a parlament a kétharmados többséget igénylő rendelkezéseket - a benyújtott javaslat túlnyomó részét - nem fogadta el, így az új mentelmi jogi rendelkezések nagy része csak az ügyészekre vonatkozna.

Az államfő szerint a törvény elfogadása során több szavazás-technikai hiba is történt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×