eur:
392.81
usd:
362.94
bux:
73745.69
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Kóka: a kevesebb pénz jó hír is lehet

A jövő kormányzata informatikára, modernizációra és hatékonyabb szervezeti felépítésre épül, legalábbis ez a tervük az átalakítással megbízott szakembereknek - derült ki egy Budapesten tartott konferencián.

A gazdasági és közlekedési miniszter szerint Magyarországnak meg kell ragadni az informatikában rejlő lehetőségeket, ugyanis ma a cégeknek leginkább informatikai infrastruktúrára van szükségük, ezért olyan helyre települnek, ahol ezt biztosítani tudják nekik.

Kóka János úgy véli, hogy a területben nagy lehetőség van, ami több tízezer munkahelyet teremthet, ezért a kormányzat a jövőben fokozottabban támogatja az ágazatot.

"A költségvetési források mérséklése ebből a szempontból jó hírnek is felfogható, hiszen a pénzek a fejlesztési oldalon jelennek meg" - fogalmazott a miniszter, aki tárcájában szeretné létrehozni a kormány versenyképességi központját.

Az állami rendszerek mint vállalatok

Az Államreform Bizottság alelnöke kijelentette: jó lenne, ha az állami rendszerek ugyan úgy működnének mint a vállalatok, és ez azt is jelenti, hogy ugyan annyi pénzért jobb szolgáltatást nyújtanak.

Draskovics Tibor beszámolt arról, hogy a kormányzat körülbelül 40 milliárd forintot költ a jövőben intézmény-, 150 milliárd forintot pedig informatikai fejlesztésre.

Szemléletváltásra van szükség

Szetey Gábor, a kormány személyügyi központjának felállításával megbízott államtitkár a széttagolt kormányzati rendszert szeretné egyesíteni.

"A teljesítményelemeket kell érvényre juttatni. A legtöbb minisztériumban ma adminisztratív, rutin tevékenységet folytatnak, ami összevonható, az egyes tárcáknál tanácsadó jellegű tevékenységet kell folytatni" - vélekedett az államtitkár.

Szetey Gábor szerint szemléletváltásra van szükség a kormányzati intézményrendszereknél, mert addig, amíg az üzleti szférában régóta jelen van a nyugati gondolkodásmód, az állami szektorban ennek semmi jelét nem látni, ezért teljesítmény alapú értékelésre és bérezésre van szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Csak az eleje volt szoros, aztán a magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztos sikert aratott második csoportmeccsén a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×