eur:
392.91
usd:
363.01
bux:
73745.69
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Ki fogja ellátni a balesetek sérültjeit?

Elégedetlenek a kórházak vezetői, mivel szerintük nem volt érdemi vita a Molnár Lajos egészségügyi miniszterrel folytatott megbeszélésen. Az orvosok a színlelt szerződések megszűnésével járó problémák megoldására sem kaptak támogatást.

Nem került sor érdemi vitára az egészségügyi miniszter és a kórházak vezetői közt, mondta Golub Iván, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Nem kaptak az orvosok megnyugtató választ a színlelt szerződések megszűnésével felmerült kérdésekre sem.

Az intézmények vezetői a többi közt arra is választ vártak Molnár Lajos egészségügyi minisztertől, hogy miként oldják meg az orvosok fizetésének csökkenése miatti problémákat.

Nem remélhető központi támogatás

A Magyar Kórházszövetség elnöke elmondta, az egészségügyi miniszter szerint minden intézménynek saját hatáskörében kell a problémát elrendezni, a munkatársakat pedig a jogszabályok adta kereteken belül kell alkalmazniuk.

"Ebben sem remélhető olyan központi támogatás, ami a szerződések jogszerű, vagy jogszerűtlen változtatásából az intézetekre háruló költségeket kompenzálnák" - mondta Golub Iván.

Nem lesz baleseti ügyelet?

A baleseti sebészek egy része a színlelt szerződések megszűnése miatt, szeptembertől már csak a kötelezően előírt 8 óra túlmunkát fogja vállalni, holott korábban ennek többszörösét dolgozták, mondta a Magyar Traumatológus Társaság elnöke.

Simonka János Aurél hozzátette, ez a szolgálati idő nem lesz elegendő arra, hogy megszervezzék a baleseti sebészeti ügyeletet.

A miniszter szerint nem lesz kevesebb orvos

Molnár Lajos egészségügyi miniszter az InfoRádióban úgy vélte, hogy a szerződések megszűnése nem befolyásolja az orvosok létszámát: "én úgy gondolom, hogy az orvosok mindig sokat dolgoztak, és sokat is fognak dolgozni, itt is, Európában is, ahol hasonló gondokkal küszködnek. Van néhány szakterület, ahol Európa egyetlen országában sincs elég orvos".

A Magyar Traumatológus Társaság elnöke közölte: a társaság hajlandó tárgyalni. Simonka János Aurél kiemelte, a baleseti sebészek a sürgősségi ellátással szemben tanúsított magas társadalmi elvárás, a jelentős, fizikailag és szellemileg is megterhelő túlmunka, valamint az ügyeleti tevékenység miatt 250 százalékos béremelést követelnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Csak az eleje volt szoros, aztán a magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztos sikert aratott második csoportmeccsén a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×