eur:
393.79
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Lista az ételmérgezést okozó vendéglőkről

Nemsokára az interneten is olvasható lesz, mely éttermek, büfék, sörözők és boltok okoztak ételmérgezést. A listát, amelynek heteken belül kidolgozza koncepcióját az egészségügyi hatóság, az ÁNTSZ honlapján lehet majd megtalálni. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője szerint évente több mint 1.300-an kapnak ételmérgezést.

"Mindenkinek állampolgári joga a saját egészségét minden módon védeni, és olyan helyekre nem bemenni, ahol tudja, hogy valaki más egészségével már játszottak" - jelentette ki az InfoRádióban Ócsai Lajos.

Az ételmérgezések nem egy-egy minimális hiba következtében jönnek létre. Hibák sorozatának kell megtörténnie - hangsúlyozta a tisztifőorvosi hivatal szakembere.

A szalmonellafertőzéshez legalább három hiba kell

A szalmonella-fertőzés példáját idézve Ócsai Lajos elmondta: lehet fertőzött az alapanyag, de 72 fokon, vagy a fölött két perc alatt elpusztul a kórokozó.

A szakember szerint azonban még akkor is elkerülhető az ételmérgezés, ha nincs megfelelően megfőve az étel, de frissen tálalják, és a kórokozónak nincs ideje elszaporodni benne.

Ha azonban a főzés után nem megfelelően tárolják az ételt, akkor a baktériumok el tudnak szaporodni olyan mértékben, hogy megbetegedést váltsanak ki.

Ócsai Lajos szavaiból kiderült: úgy vélik, hogy egy ilyen nyilvános listának nagyobb visszatartó ereje lesz, mint a bírságok kiszabásának.

Lejárt, átcímkézett vagy rosszul tárolt termékek

Júniusi élelmiszerellenőrzései során az ÁNTSZ egyébként csaknem 88 millió forintnyi bírságot szabott ki.

A szakemberek hétezer vizsgálata során nyolc üzlet működését függesztették fel romlott hús tárolása és árusítása miatt. A lejárt, az átcímkézett, vagy rosszul tárolt élelmiszerek miatt róttak ki legtöbbször büntetést.

A 88 millióból 76 millió forintot a minőségvédelmi bírságok tettek ki, amelyeket 650 esetben szabtak ki - mondta az InfoRádióban az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetőjét.

Szándékosan hagyják kint a lejárt termékeket

Ócsai Lajos ezt a magas számot megdöbbentőnek és szomorúnak tartja, véleménye szerint ugyanis ez már szándékosságot feltételez, vagyis a fogyasztókat direkt meg akarták károsítani azzal, hogy megpróbáltak lejárt szavatosságú termékeket "rájuk sózni".

A lejárt termékek miatt kiszabott büntetések magas száma a szakember szerint egyrészt azt is jelentheti, hogy a bírságoknak nincsen kellő visszatartó erejük, de gondot jelent az is, hogy ellenőreik nem jutnak el mindenhova rendszeresen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×