INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Tandíj nem lesz, de a rosszul tanulóknak fizetniük kell

Infostart / InfoRádió
Egyelőre lekerült a napirendről a felsőoktatásban utólag fizetendő képzési hozzájárulás kérdése - nyilatkozta az InfoRádiónak az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetője. Szabó Zoltán közölte: ehelyett egy új, átjárható rendszerről döntött a kormány, amelyben a rosszul tanulók átkerülnek a költségtérítéses képzésre, a költségtérítést fizető jó tanulók pedig az államilag finanszírozott oktatásba.

Az új rendszerben a hallgatók minden évben az adott év tanulmányi eredménye szerint kerülhetnek át a költségtérítésesből az államilag finanszírozott, illetve az államilag finanszírozottból a költségtérítéses képzésbe - mondta Szabó Zoltán.

Az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetője szerint az új, átjárható rendszer azokra vonatkozik majd, akik 2007. szeptember 1-je után kezdik meg tanulmányaikat.

Az átjárhatóság a gyakorlatban úgy néz majd ki, hogy minden év végén a leggyengébb eredményt elért 15 százalék esne ki az államilag finanszírozott képzésből, és a költségtérítéses diákok legfelső 15 százaléka kerülne át a tandíjmentes oktatásba.

HÖOK: jó irányba tett lépés

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke jó elképzelésnek tartja a kormány döntését.

Ecler Gergely ugyan egyelőre nem tudott arról nyilatkozni, hogy a hallgatói szervezet számára jelenlegi formájában teljesen elfogadható-e az új rendszer, de - mint fogalmazott - mindenképpen jó irányt jelent.

Megjegyezte: bár az átjárhatóság összességében igazságosabbá teszi a rendszert, nagyon nehéz lesz azt úgy működtetni, hogy valóban igazságos legyen.

Lehet, hogy nem lesz utólagos tandíj

Szabó Zoltán szerint elképzelhető, hogy ez az új rendszer teljesen kiváltja majd az utólag fizetendő képzési hozzájárulást, amelyet így lehet, hogy be sem vezetnek.

Arra a kérdésre, hogy ezt mikor dönti el a kormány, a szocialista szakpolitikus azt válaszolta: az utólagos képzési hozzájárulás egyelőre lekerült a napirendről, de nyilván újra fel fog merülni.A címlapról ajánljuk