eur:
388.7
usd:
361.74
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Tandíj nem lesz, de a rosszul tanulóknak fizetniük kell

Egyelőre lekerült a napirendről a felsőoktatásban utólag fizetendő képzési hozzájárulás kérdése - nyilatkozta az InfoRádiónak az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetője. Szabó Zoltán közölte: ehelyett egy új, átjárható rendszerről döntött a kormány, amelyben a rosszul tanulók átkerülnek a költségtérítéses képzésre, a költségtérítést fizető jó tanulók pedig az államilag finanszírozott oktatásba.

Az új rendszerben a hallgatók minden évben az adott év tanulmányi eredménye szerint kerülhetnek át a költségtérítésesből az államilag finanszírozott, illetve az államilag finanszírozottból a költségtérítéses képzésbe - mondta Szabó Zoltán.

Az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetője szerint az új, átjárható rendszer azokra vonatkozik majd, akik 2007. szeptember 1-je után kezdik meg tanulmányaikat.

Az átjárhatóság a gyakorlatban úgy néz majd ki, hogy minden év végén a leggyengébb eredményt elért 15 százalék esne ki az államilag finanszírozott képzésből, és a költségtérítéses diákok legfelső 15 százaléka kerülne át a tandíjmentes oktatásba.

HÖOK: jó irányba tett lépés

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke jó elképzelésnek tartja a kormány döntését.

Ecler Gergely ugyan egyelőre nem tudott arról nyilatkozni, hogy a hallgatói szervezet számára jelenlegi formájában teljesen elfogadható-e az új rendszer, de - mint fogalmazott - mindenképpen jó irányt jelent.

Megjegyezte: bár az átjárhatóság összességében igazságosabbá teszi a rendszert, nagyon nehéz lesz azt úgy működtetni, hogy valóban igazságos legyen.

Lehet, hogy nem lesz utólagos tandíj

Szabó Zoltán szerint elképzelhető, hogy ez az új rendszer teljesen kiváltja majd az utólag fizetendő képzési hozzájárulást, amelyet így lehet, hogy be sem vezetnek.

Arra a kérdésre, hogy ezt mikor dönti el a kormány, a szocialista szakpolitikus azt válaszolta: az utólagos képzési hozzájárulás egyelőre lekerült a napirendről, de nyilván újra fel fog merülni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×