eur:
393.72
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Hajléktalannak lenni egyre rosszabb

Egyre nehezebb a hajléktalanok sorsa - olvasható ki az Állami Számvevőszék összefoglalójából. A hajléktalanoknak mindössze 61 százaléka jut ingyenes éjszakai szálláshoz.

A jelentésből kiderül, hogy az elmúlt egy évben több mint húsz százalékkal kevesebb hajléktalan kap meleg ételt. Ennek az az oka, hogy szigorodtak a közétkeztetésre vonatkozó szabályok.

Az Állami Számvevőszék szerint rossz a törvény, mert a feladatokat nem a szükségletekhez igazítja. Az államnak nincs elképzelése, milyen út vezet ki a hajléktalanságból, és nincs megoldva azok helyzete sem, akik gyerekeikkel együtt élnek az utcán.

A minisztériumnak hajléktalan-ügyben nincsenek pontos adatai és még középtávú koncepciója sincs, a finanszírozás rendszere pedig rugalmatlan - áll összefoglalóban.

Esetleges támogatások

A jelentés szerint a pályázati támogatásokból származó források bizonytalanok, esetlegesek, nem tervezhetők, a támogatások késve érkeznek meg, ezért a hajléktalanszállók nem tudnak felkészülni a télre.

Az ÁSZ összefoglalója szerint 2003 és 2005 között az állam több mint 15 milliárd forintot költött hajléktalan-ellátásra.

A helyzet javítása érdekében a számvevőszék javaslatot tesz a szociális törvény módosítására, a hajléktalanok fekvőbeteg-szakellátásának kialakítására, és egy hosszú távú fejlesztési koncepció kidolgozására.

Magyarországon a hajléktalanok számát 20-30 ezerre becsülik, közülük 10 ezren a főváros utcáin élnek.

Még annál is rosszabb a helyzet

A hajléktalan-ellátás helyzete még annál is rosszabb, mint amit az Állami Számvevőszék jelentése mutat, de ez nem az intézmények hibája - mondta el az InfoRádiónak az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke.

Nem csak a pályázati pénzeket, hanem az állami normatívát is rendszeresen késve kapjuk meg, ez utóbbi nélkül a rendszert nem lehet működtetni - hangsúlyozta Iványi Gábor.

A civil egyesület vezetője hozzátette: Magyarországon nincs az adományozásnak kultúrája, így a magyar szervezetek teljesen az államra és az önkormányzatokra szorulnak.

Iványi Gábor szerint az ÁSZ jelentésével szemben az ételadagok nem csökkentek; ugyanakkor az összefoglalóban szereplőnél is kevesebben jutnak ingyenes szálláshoz, arányuk nem éri el az 50 százalékot sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×