eur:
392.78
usd:
367.89
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Tékozló elnök érkezik Budapestre

Gigantikus roadshow, ami mindenkit emlékeztet arra, milyen fontos az amerikai elnöki pozíció - fogalmaz egy angol elektronikus hírforrás George Bush budapesti látogatása kapcsán. Egy biztos: az amerikai elnök nem spórol a külsőségeken.

A várakozások szerint 1600-an jönnek Magyarországra az amerikai elnök kíséretének tagjaiként, közülük 600-an tartoznak a közvetlen küldöttséghez.

A létszámba tartozik a hivatalosnak minősített sajtó, vagyis azok az újságírói szakmában régi motorosnak számító Fehér Házi tudósítók, akik a szóvivői és elnöki tájékoztatókon is az első sorokban ülnek, és az elnök név szerint szólítja őket, amikor kérdéseiket feltehetik.

Õk ugyanúgy az elnöki különgépen, az Air Force One-on ülnek, aminek jelzésértéke van: elvben akár a gépen is konzultálhatnak az elnöki személyzettel.

Nem kell a fapados helikopter

A világhálón megjelent információk szerint egy tékozló amerikai elnök jön el egy kis ország költségvetési lefaragásokra kényszerülő kormányfőjéhez: az amerikai kormányzat tavaly döntött arról, hogy 6.1 milliárd dollárért lecserélik az elnöki helikopterflottát.

Ezért az összegért 23 luxushelikoptert kap a kormányzat, miután a jelenlegi Sikorsky VH-3 Sea King típusú elnöki gépeket toldozott-foldozottnak minősítette a Fehér Ház.

Érdekesség, hogy az új gépeket nem az elnököt hagyományosan kiszolgáló Sikorsky cég szállíthatja; a megrendelt Augusta Westland VH-71-esek 60 négyzetméteres kabintérrel, 3000 lóerős motorokkal rendelkeznek.

Ha az egyik motor leáll, a másik kettő akkor is zökkenőmentesen viszi tovább a gépet, miközben a Sea Kingeknek ilyenkor le kellett szállniuk.

Villámvizit

A bécsi uniós csúcstalálkozó után Budapestre repülő Bushnak 2001 óta ez a 15. európai útja, az elnök ezúttal kevesebb, mint 63 órát lesz távol a Fehér Háztól, csütörtök éjszaka már a saját ágyában alszik.

Addig 60 autóból álló konvoj szállítja majd őt és kíséretét Bécsben is, beleértve saját használatú lövésálló limuzinját, amelyet a tengerentúlról hoztak át.

A legfontosabb bécsi kórházakban három sebészcsoportnak kell a napi munkarendet végzőkön kívül készenlétben állni.

Az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Stephen Hadley szerint az elnök ugyanakkor nem sokat vár a röpke európai utazástól, beleértve az uniós csúcsot is, amelynek Washingtonban csupán szimbolikus jelentőséget tulajdonítanak.

Ehhez képest a diktatúra ellen lázadók emlékének Budapesti felidézése inkább növelheti az elnök népszerűségét - vélik az elnök környezetében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×