eur:
392.87
usd:
366.68
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Egyelőre nincs felelőse az uszodaügynek

Nem állapítható meg egyértelműen, ki a felelőse, hogy még mindig nincs kész a 2006-os úszó Európa-bajnokságnak otthont adó uszodakomplexum. Ha nem kellett volna lezárni a Margitszigetet idén a dunai árvíz miatt, pénteken adták volna át a Hajós Alfréd Sportuszodát.

Magyarország 2002. decemberében nyerte el az Európai Úszó
Ligától a 2006-os úszó Európa-bajnokság rendezési jogát. Az akkori szándék szerint Kőbányán, a Kőér utcai Spartacus sporttelep helyén épült volna egy fedett uszoda, amely akár úszó- és vízilabda-világbajnokság megrendezésére is alkalmas lett volna.

2003 tavaszán a Műszaki Egyetem akkori rektorától levelet kapott Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke, amelyben Detrekői Ákos arról írt, hogy Lágymányos is helyet adhatnak az uszodakomplexumnak.

A fő érv emellett az volt, hogy az Európa-bajnokság és az élsportolók edzései mellett az egyetemisták is igénybe vehették volna a medencéket.

Az ezzel kapcsolatos egyeztetések után, 2003 májusában Gyurcsány Ferenc, akkori sportminiszter bejelentette, hogy Lágymányoson rendezik az úszó Eb-t. Azonban a helyszínnek nem csak a Műszaki Egyetem, hanem az ELTE is tulajdonosa volt.

A két felsőoktatási intézmény viszont nem tudott megegyezni, így nem írták alá időben a szükséges közös szándéknyilatkozatot.

Az akkori hírek szerint az egyetemek a területen lévő sportlétesítményeiket, oktatóik és diákjaik testmozgási lehetőségeit féltették.

Másfél hónappal később, július elején Gyurcsány Ferenc egy kormányülést követően bejelentette, hogy a Margitszigeten építik meg az uszodakomplexumot.

A Hajós Alfréd uszoda kibővítése mellett szólt az az érv is, hogy olcsóbb, mint a Lágymányosi komplexum megépítése, így a korábban jóváhagyott 7,8 milliárd forintos keretből más uszodákat is fel tudnak újítani.

A bővítésre ki is írták a tervpályázatot. Csakhogy 2004 tavaszán a Draskovics-csomagként elhíresült megszorító intézkedések nyomán a korábban jóváhagyott 7,8 milliárd forintos keret kétmilliárd forintra apadt. Ekkor a szaktárca újra kezdte keresni a lehetséges helyszíneket.

Szóba került a Komjádi Béla Sportuszoda, a Szőnyi úti uszoda, valamint a Kőér utcai, de egyik sem volt alkalmas, vagy ha az lett volna, már nem volt elegendő pénz az átalakításhoz. Maradt tehát a Margitsziget, azonban 2004 nyarán már több zöldszervezet is jelezte, hogy környezetvédelmi kifogásai vannak az építkezéssel kapcsolatban.

Több mint egy évig tartott, mire a beruházó megkapta a különböző engedélyeket a civil szervezetek, és a később melléjük álló hivatalos szervek kifogásai miatt. Ezek között szerepelt az is, hogy a szigeten a beruházáshoz több mint ötven fát ki kell vágni.

A jelenleg az uszodát építő KÉSZ Kft.-vel a közbeszerzési eljárás után, 2005. augusztus 16-án kötött szerződést a Nemzeti Sporthivatal. A cég eredetileg 2006. április 28-ára ígérte a létesítmény átadását, azonban a megrendelő által kért kiegészítésekre hivatkozva később ezt május 12-ére tolták.

A dunai árvíz miatt azonban márciusban le kellett állítani a munkát, így legutóbbi tájékoztatásuk szerint a műszaki átadás június 7-én lesz, használatbavételre alkalmassá pedig június 27-én válik az uszoda.

Sokat már nem csúszhat az uszoda megépítése, mivel így is csak egy hónap marad a július 26-tól augusztus 6-ig tartó úszó Európa-bajnokság megkezdése előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×